Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Brutala pickupen: "För den som vill vara värst"

Bullrig, stark och väldigt stor. Med den här pickupen regerar du garanterat på vägarna eller terrängen.
– Ja, den är helt enkelt brutal och ger respekt. Andra bilar håller sig undan, säger Kristoffer Edholm, försäljare på Umeå Van Service.

En Dodge Ram 2500 är onekligen ett fordon som tar för sig på vägen, men är en väldigt ovanlig syn i Sverige. Det är i USA den syns och hörs desto mer.
Den är Fiat Chryslers stora bidrag i pickup-tungviktskampen mot främst Ford F-250 Super Duty, Chevrolet Silverado 2500HD och GMC Sierra 2500HD.
Här pratar vi de tuffaste arbetsfordon som går att få tag på i USA – naturligtvis utan minsta oro om miljödebatten. Dodgen finns inte som plug-in-hybrid, ännu mindre som renodlad elbil.

Så vad säger man då om en högst ovanlig, stylad och lyft Dodge Ram 2500 som nu är till salu på Umeå Van Service?
– Ja, den här är ju unik och har allt av det värsta. Specialbyggd i USA och importerad till Sverige. Enbart däck och fälgar gick på 200 000 kr, dessutom är Dodgen höjd åtta tum, säger Kristoffer Edholm på Umeå Van Service.
– Det är en bil som verkligen sticker ut och ett objekt för den som vill vara värst. Man sitter så högt att man nästan får skymd sikt ner till de andra bilarna. Men den inger respekt och folk håller sig undan vid möte.

Se annonsen här

Det här exemplaret kommer med den största motorn, en 6.7-liters V8 (Cummins-turbo) på 370 hästkrafter och ett vridmoment på 1100 Nm. Behöver man ens nämna att monstret är fyrhjulsdrivet..?
Och däcken är bastanta 38-tummare, men ser nästan små ut i sammanhanget.

Inte ett fordon som man vill fickparkera i Stockholms innerstad, va?
– Nja, säg inte det! Den kommer faktiskt från Stockholm och har åkt på vägarna där under en period, berättar Kristoffer Edholm.

Kristoffer och hans kolleger på Umeå Van Service har sett en kraftig ökning av besökare senaste veckorna – och orsaken är förstås att många kommit för att se på Dodge-monstret på nära håll.
– Ja, pickupen har varit en bra reklampelare, för det kommer kommer folk från när och fjärran för att se på bilen.
– Men vem som helst kan inte köpa den, man måste ha C-kort (tung lastbil) för att få nöjet att ratta Dodgen, avslutar Kristoffer.

Se annonsen här

Snabbfakta pickup

En pickup är en biltyp med täckt eller öppet flak avsedd för mindre godstransporter eller användning inom jordbruk, entreprenad, skogsbruk, verkstadsindustri m m.
Pickup-bilar är vanligen två- eller tresitsiga och kan av många tillverkare fås i fyrhjulsdrivet utförande.

Marknadsledare bland pickuper är Fords F-modeller, som sålts i nästan 40 miljoner enheter sedan lanseringen 1948.
Den mest populära versionen är F-150 som har varit den mest sålda pickupen sedan 1977. Fordonen har genom åren gått från arbetshästar för bönder till lyxiga muskelbilar.
Den beskrivs som en ”full-size pickup truck” och det är också den mest populära biltypen i USA.
I fjol såldes i 900 000 exemplar. Då CO2-utsläppen ligger på cirka 400 gram per kilometer, så innebär det att bara de nya Ford F-150 släppte ut ungefär fyra gånger så mycket CO2 som alla nya bilar i Sverige ifjol.
F-serien säljs knappt i Europa eller Asien.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com