Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bosse "Bildoktorn": Därför är bränslet alldeles för billigt

TV-profilen om varför priset på drivmedel borde höjas

Den folkkäre profilen Bosse ”Bildoktorn” Andersson tycker att det gnälls för mycket i Sverige på priset på diesel och bensin.
– Bränslet är på tok för billigt idag. Den dag lanthandlarna öppnar igen i byarna har bensin och diesel sitt rätta värde, säger han.

Bosse ”Bildoktorn” Andersson har en lång karriär bakom sig som bilmekaniker och fordonslärare. 2003 blev han rikskänd och väldigt populär som programledare i SvT:s program ”Bosse bildoktorn”.
Idag har han hunnit bli 66 år, men är fortfarande aktiv som programledare i Sveriges Radio P4 och som debattör och skribent.
Han och hustrun har bott i Landsbro (1,5 mil utanför Sävsjö) sedan 1980. Bosse ”Bildoktorn” har på nära håll sett hur de småländska orterna förändrats och åderlåtits, och det är en utveckling han inte gillar.
– Politikerna tog groteska beslut om att bygga stora köpcenter utanför centralorterna. I lilla Vetlanda och på många andra orter gapar affärerna tomma.
– Vi har med politikernas ”hjälp” byggt in ett liv där vi måste ta bilen för att kunna handla. I USA börjar pendeln svänga tillbaka, och de små specialbutikerna börja få sin revansch i stadskärnorna. Men frågan är hur länge det dröjer i Sverige, frågar sig Bosse.

Om priset skulle höjas drastiskt på drivmedel så menar Bosse ”Bildoktorn” att vi inte skulle ha annat val än att minska på bilåkande.
Och det skulle få en positiv effekt på näringslivet i mindre svenska orter.
– Folk säger till mig att jag är en obotlig nostalgiker. I helvete att jag är om vi alla skulle våga inse vilket samhälle vi håller på att skapa tillsammans.
– Jag menar att det är oerhört väsentligt att vi som individer inte åker bil i onödan. Folk har så himla bråttom och ska göra saker NU. Men nu när jag fyllt 66 år och summerar mina erfarenheter inser jag att ju lugnare man tar det desto mer får man gjort.

Och då använder man inte bilen lika ofta?
– Ja, så är det för mig. Jag planerar varje dag vad jag behöver göra. När min släpkärra är full åker jag till soptippen i Vetlanda och gör samtidigt alla andra ärenden där. På det viset har jag sparat in flera bilresor.

Men vad borde priset på diesel och bensin vara? Många klagar ju på att det är för högt.
– Jag vet inte var gränsen går, det är svårt att sätta rätt pris. Det enda jag vet är att om priset blir så högt att folk måste ställa bilen oftare och handla närmare sitt hem har drivmedlen nått sitt rätta värde.
– Men priset på bensin och diesel är betydligt lägre än förr. Så de som klagar över att landsbygden dör på grund av de höga bränslekostnaderna kan alltså inte påstå att det var billigare förr.

Många läsare tycker nog inte alls som du.
– Men folk inser ju inte hur bra de har det. Om man tittar på arbetad timme har vi aldrig haft det så bra som på 2000-talet. Gemene man har aldrig haft chans att köpa så mycket för så lite arbetade timmar, avslutar Bosse ”Bildoktorn”.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com