Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

”BMW- och Audi-förare onödigt aggressiva”

Ny undersökning och insändare: BMW- och Audi-förare kör sämst

Flera opnionsundersökningar visar att svenskarna anser att förare av BMW och Audi kör sämst.
Nu går en insändarskribent till attack i Dagens Nyheter mot förarnas farliga omköningar. ”Under knapp tre timmar upplevde jag 52 omkörningar som jag kunde kategorisera som antingen direkt trafikfarliga eller onödigt aggressiva. Av dessa utfördes 31 med bilar av märket Audi eller BMW”, skriver insändarskribenten Lasse Thulin.

Två av varandra oberoende opinionsundersökningar pekar ut BMW-förare som de sämsta bilförarna. När över 10 000 läsare av Expressen röstade tyckte 43,5 procent att BMW-förare körde sämst. Och alldeles nyligen visade en Sifo-undersökning samma sak. I Expressen kom Audi tvåa med 15,1 procent av rösterna.

Nu tar debatten ny fart efter att Dagens Nyheter publicerat en insändare där en läsare pekar ut förarna av BMW och Audi som omdömeslösa vid omkörningar.

– Under knapp tre timmar upplevde jag 52 omkörningar som jag kunde kategorisera som antingen direkt trafikfarliga eller onödigt aggressiva.

Av dessa utfördes 31 med bilar av märket Audi eller BMW. Det motsvarar nästan 60 procent. En kontroll med SCB:s bilregister från 2017 visar att knappt 10 procent av landets bilar är antingen en Audi eller BMW.

Insändarkskribenten undrar om det är det en alldeles speciell, risktagande och omdömeslös typ av förare som väljer dessa bilar?

Hans förslag är att Audi- och BMW-förare ska få extra utbildning.

Något som faktiskt redan är verklighet: Audi Driving Experience är en kurs för trogna Audikunder som handlar om att köra fyrhjulsdrivna Audi-bilar på snö och is i Arjeplog. Praktiska övningar varvas med teori och teknik och körkursen avslutas med fri körning och tillämpning av de nya kunskaperna på isbana.

Även BMW satsar på kurser:  BMW M Experience är en späckad utbildningsdag under ledning av erfarna instruktörer som genomförs på flera olika platser.

-Vi kör inte sämre än några andra förare. Ofta är vi säkrare då bilarna har säker väghållning. Men både Audi och BMW är körglada bilar som ofta är motorstarka och de inbjuder till aktiv körning. Kanske sticker vi ut och syns i trafiken då. Och en viss avundsjuka mot nya fina BMW- och Audi-bilar finns nog, säger en BMW-ägare som BytBil intervjuat.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com