Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW Individual gör Art-inredning

En 7-serie Art Car – fast på insidan

Esther Mahlangu målade en grällt afrikansk 5-serie åt BMW 1991. Nu har BMW bett henne om en till tjänst. Resultatet ska auktioneras ut i början av oktober.

Allt sedan 1975 har BMW Art Cars varit ett fenomen. Konstnärer som Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein och Andy Warhol fick sätta sina penslar mot plåten på nya BMW-bilar och därigenom startade BMW en PR-mässig triumfresa genom konstvärlden.

Andy Warhol gillade annars mest bananer och burksoppa.

Andy Warhol gillade annars mest bananer och burksoppa.

Den sydafrikanska konstnären Esther Mahlangu finner inspiration i Ndebelefolkets kläder och smycken. När hon 1991 fick uppdraget att måla en BMW 525i blev hon både den första kvinna och den första icke västerlänning att få den äran.

Traditionell sydafrikansk konst.

Traditionell sydafrikansk konst.

Den nu 81-åriga konstnären fick nyligen ett telefonsamtal från München och fick uppdraget att upprepa sin bedrift. Men den här gången var det insidan som skulle piffas till. BMW Individual, märkets skräddaravdelning, ställde en 740Li till förfogande och Mahlangu gick loss med färgburkarna.

Resultatet ska auktioneras ut på Frieze Art Fair i London den 5-9 oktober. Intäkterna sägs gå till vad BMW kallar för en ”god sak”. Vad nu det kan betyda.

Foto: BMW Group
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com