Redaktionen tipsar

BMW: Därför designar vi större grillar

"Vi måste fortsätta utvecklas – annars hinner konkurrenterna ikapp"

Snyggt eller fult? Många har haft åsikter om BMW:s växande grillar. Nu försvarar designchefen Adrian van Hooydonk de stora ”bävertänderna”.
– Vi måste fortsätta utvecklas som företag. Att göra radikala förändringar i designen är nödvändigt, annars kommer konkurrenter ikapp oss, säger han.

BMW:s nya designgiv på suv:en X7 och den nya 7-serien mötte en del kritik. Många menade att grillarna på bilarna har blivit vulgärt stora. Motorjournalisten Jason Cammisa avslöjade sanningen på Instagram genom att jämföra med en 30 år gammal BMW 3-serie: Grillarna och njurarna har växt över alla bredder på bilarna. Och jämfört med en 30 år gammal BMW med en liten diskret grill är intrycket absurt.
När Concept 4-bilen visades upp på Frankfurt Motor Show tog diskussionen om stora grillar ännu mera fart. Bävertänderna täcker i princip hela fronten.

Men det visar sig att designen är noga uttänkt. Den ansvarige chefen för jättegrillarna heter Adrian van Hooydonk och han förklarar nu att han uppskattar alla diskussioner:
– Ja, det visar att vi har engagerade fans som gillar oss. Jag är ingen psykolog, men BMW är en tillverkare som inte bara har vanliga kunder – vi har riktiga fans, säger van Hooydonk.
– Okej, jag vet att vi haft heta diskussioner med folk som gillar våra äldre modeller och de tycker inte om att vi redan ändrat designen. Men vi försöker förklara för dom att vi måste fortsätta utvecklas.

En fortsatt utveckling betyder att bilarna kommer ha ”överdrivna designelement” som ska vara iögonfallande och ta en större roll i bilarnas helhetslook.
– Bilmarknaden är hårdare än någonsin. Det betyder att så fort man stannar i utvecklingen blir man omsprungen av konkurrenter. Och om man inte längre är framgångsrik så får man direkt höra att man måste göra förändringar, men då gör man panikåtgärder och det är aldrig bra.

Tillbaka till motorjournalisten Jason Cammisas grillbyte: han skruvade helt enkelt av grillarna från en gammal E30 3-serie och gjorde samma sak med nya BMW X7. Sedan fick de byta plats med varandra. Intrycket visar även att bilarna på 30 år har blivit oerhört mycket större. En BMW X7 ser ut att vara åtminstone dubbelt så stor som en gammal 320 Touring från 1980-talet.

En titt i papperen visar sig att antagandet stämmer. En 320 touring väger in på 1230 kg, och den nya besten X7 väger in på 2619 kg.

Mått och vikt BMW X7 -2019

Vikt: 2619 kg. Längd 515 cm. Bredd 181 cm. höjd 181 cm.

Mått och vikt BMW 320 touring- 1989

Vikt 1230 kg. Längd 432 cm. Bredd 165 cm. Höjd 138 cm.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com