Redaktionen tipsar

Blev rik på Karlsons Klister – köpte lyxkärran

Nu säljs den legendariska bilen på Blocket

Här är bilen som köptes för klister-pengar.
Mannen bakom Karlsons Klister – Olow Klärre – unnade sig en riktig lyxbil när svenskarna köpte hans klistertuber.
– Han var riktigt stolt över kärran, det var en riktig lyxbil på 50-talet, säger nuvarande ägaren Claes-Håkan Jansson.

Vi ska strax berätta mer om den här fina Mercedes 300 B från 1954. Men vi måste först berätta en kort version av historien om Karlsons klister,  som är ett begrepp i Sverige i snart 100 år.
Det ursprungliga receptet blandades ihop av skomakaren Axel Karlson, som behövde ett bra klister för att laga skosulor och experimenterade med olika lösningar. Till slut hittade han en som höll mot slitage, fukt och kyla bättre än något annat. Karlsons Klister var skapat.
1922 kom den fattiga norrlandspojken Olow Klärre över receptet. Han vidareutvecklade det och insåg tidigt värdet av reklam och lät bland annat en åsna (Peppo) bli symbolen för klistret. Den åsnan är fortfarande bilden på klistret.
Karlsons klister blev en försäljningssuccé och Klärre tämligen rik. Så han unnade sig en av 50-talets finare bilar, en Mercedes 300B.
– Bilen har en fantastisk teknologi, säger nuvarande ägaren Claes-Håkan Jansson från Roslagen.
– Motorn har överliggande kam och dubbla förgasare. Fjädringen är höj- och sänkbar och det är olika signalhorn för landsväg och stadstrafik. Allt fungerar fortfarande.

Claes-Håkan köpte bilen för 25 år sen av Olow Klärres son och fick höra några anekdoter:
– Olow var väldigt stolt över sin nya bil. En gång bestämde han sig för att spela roulette på Monte Carlos casino så han åkte ner hela vägen med bilen. En resa på 360 mil tur och retur.

Vann Klärre några pengar vid roulette-borden?
– Det berättade han inte för sonen i alla fall, säger Claes-Håkan.

Hur är bilen att köra?
– Den kan gå upp till 120 km/h och då skriker motorn, det är ett fruktansvärt vridmoment på den. Man kan lägga i treans växel i 20-30 km/h och sen går den hela vägen på samma växel. Det låter som att motorn ska sprängas när man är uppe i 100 km/h. Men den håller bra, det är samma motor som i 300 SL sånär som på insprutningen.

Men nu säljer du bilen på Blocket. Varför?
–  Bilen har mest stått  i garaget och de senaste somrarna har jag inte ens tagit ut den och kört. Jag känner att det är bättre att någon annan får glädje av den. Jag har mina amerikanare, de är mycket bekvämare att åka i, säger Claes-Håkan Jansson.

Hur är skicket på bilen?
– Riktigt bra. Allt är original och jag har bara gett bilen lite enklare service, som  att fixa någon bränslepump och hålla förgasaren ren.
– Det var rejäla grejer som tyskarna gjorda. Dörrarna känns som kassaskåpsdörrar när man stänger dom.

Om Claes-Håkan kommer sakna sin bil efter försäljningen får han trösta sig med den berömda reklam-meningen:
”När ditt hjärta brister – laga det med Karlsons klister.”

Se annonsen här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com