Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bäst och sämst hos bilprovningen

Bilarna blir generellt sett bättre med åren...

Bilarna blir generellt sett bättre med åren, men fortfarande finns det bilar som redan efter tre år dras med problem i spindel- och styrleder. Där Volvo- och BMW-bilar är de mest drabbade.

Bilprovningen har släppt sin statistik över 2009 års besiktningsprotokoll, en rapport som ger en bra översikt över vilka bilar som verkligen håller i längden under verkliga vardagliga förhållanden. Förra året underkändes 29 procent av 3,4 miljoner besiktigade personbilar, vilket i och för sig är bättre än tidigare – år 2000 var den siffran 35 procent.

Under 2009 besiktades drygt 117 000 bilar av årsmodell 2006, av dem underkändes fyra procent på grund av modellrelaterade fel. Av 199 redovisade bilmodeller hade nästan hälften (91 modeller/modellvarianter) högst en procent underkända bilar med modellrelaterade fel. Men spännvidden är stor, från 0 till 31 procent. Dock noterade Bilprovningen att hela femton modeller hade 0 procent underkända bilar i gruppen modellrelaterade fel. I den gruppen återfinns säkra Mazda MX-5, populära Toyota Corolla och storsäljande Volkswagen Golf. Ganska oväntat är dock att Chevrolet lyckats få med en modell på den fläckfria listan – Kalos.

Problem redan efter tre år

Men trots att flera bilmodeller rullar från besiktningen helt utan anmärkning, finns det modeller som redan efter tre år dras med modellrelaterade brister. Fortfarande är glapp i styr- och spindelleder de svagaste punkterna på ett antal bilmodeller redan vid tre års ålder och ett fåtal modeller har anmärkningsvärt stora problem. Glapp i styrleder kan oftast härledas till en svaghet i ledens konstruktion eller det dammskydd som ska skydda leden från vägdamm, fukt och väggrus.

Enligt Bilprovningen är felet starkt modellberoende och även för bilmodeller som bedöms som mycket tillförlitliga kan styrleder vara en svag punkt. Bland de bilar som har absolut störst problem med glapp i styrleder återfinns BMW:S 5-serie och Volvos XC90/XC70.

Rostskyddet är dock en punkt som förbättrats. Förra året underkändes i genomsnitt mindre än en procent av bilarna på grund av rost i bärande konstruktion vid tio års ålder. Av de modeller som var mest utsatta för rost var Ford Mondeo den som hade störst problem och underkändes i 23 procent av fallen.

Porsche bästa tioåringen

Bland bilar med några år på nacken (årsmodell 1999 och 2001) är det Porsche som utmärker sig som den tillverkare vars bilar är mest problemfria. Porsche Boxster hade bara 0,9 procent underkända bilar efter tio år, nästan lika bra kvalitet uppvisade Porsche 911 och Toyota Corolla, som båda hade 1,3 procent underkända.

Satt i relation till den sämsta modellen efter tio år – Renault Laguna diesel som hade 59,4 procent underkända syns det tydligt att det lönar sig att läsa igenom bilprovningens statistik innan man köper en begagnad bil. På bilsmart.se, bilprovningens kostnadsfria webbtjänst kan man bland annat studera statistiken för över 500 bilmodeller. Där framgår modellhistorik, fordonsdata, prisindikationer, bränsleförbrukning och mycket mer för runt 12 000 modellvarianter.

Bästa bilmodellerna på modellrelaterade fel 2009
Årsmodell 2006, 3 år gamla, alla modeller hade 0 procent underkända.
Mazda MX-5 Cabriolet
Chevrolet Kalos
VW Jetta
BMW X3
Seat Leon
Audi A3
Volvo S40
VW Touran
Kia Rion VW Golf
Lexus RX
Lexus IS
Toyota Corolla

Årsmodell 2004, 5 år gamla
Ford Focus 0,0 procents fel
Toyota Corolla 0,5 procents fel
Toyota Avensis 0,9 procents fel

Årsmodell 2001, 8 år gamla
Porsche 911 0,0 procents fel
Subaru Forester 2,0 procents fel
Porache Boxster Cabriolet 2,2 procents fel

Årsmodell 1999, 10 år gamla
Porsche Boxster 0,9 procents fel
Porsche 911 1,3 procents fel
Toyota Corolla 1,3 procents fel

/ Felix Björklund
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com