Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BAC Mono snabbare än McLaren P1 GTR

Snabbaste Evo-tiden någonsin runt Anglesey

När den brittiska sportbilstidningen Evo ställer samman sina tester är den snabbaste bilen varken en Ferrari, Porsche eller McLaren. Nej, titeln innehas av en ensitsig kolfibermissil.

Anglesey är Storbritanniens femte största ö och ligger som en avsnoppad bit av Wales mitt i den Irländska sjön. Och där, alldeles vid kusten, ligger Anglesey Circuit, en bananläggning med vidunderlig utsikt. Dit tar den brittiska sportbilstidningen Evo sina bilar för att köra smutsen ur dem och skilja agnar från vete.

Där har några av de snabbaste sportbilar som världen skådat fått bevisa vad de går för. Ferrari 458 Speciale, Porsche 918 Spyder och McLaren 675 LT hör till tronpretendenterna, men de fick nyligen se sig slagna av hyperbilen McLaren P1 GTR, ett icke gatlegalt redskap för extrem fortkörning. Med en prislapp på ungefär 20 miljoner kronor har den närmare 1.000 hästkrafter, vingar som trycker den mot marken och mönsterlösa tävlingsdäck av klistergummi.

Men den är inte längre snabbast. Nej, den titeln innehas numera av BAC Mono, en liten ensitsig badbalja som närmast ser ut som en korsning mellan ett handikappfordon och en rymdraket. Men den drivs på hundraprocentigt kokain och kapade en sekund av McLarens varvrekord.

Gå och ställ dig i skamvrån, McLaren P1 GTR.

Gå och ställ dig i skamvrån, McLaren P1 GTR.

Det gjorde BAC Mono utan tusentals hästkrafter och klisterdäck. Nej, BAC Mono har en fyrcylindrig Fordmotor bakom ryggen, utan turbo eller andra trollerier. I stället handlar det som så ofta om att hålla koll på vikten – bilen väger blott 580 kg innan man tankar den.

Att BAC Mono kostar mindre än en tjugondel av McLarens monstermaskin gör bedriften än mer imponerande. Var det någon som nämnde David mot Goliat?

Foto: Briggs Automotive Company Ltd.
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com