Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Aviar R67 – en elbilskopia av Ford Mustang från 1967

Den Tesla-baserade ryska bilen kombinerar amerikansk nu- och dåtid

Vad sägs om en Mustang ’67-replika i elbilsformat?
Det har den ryska startupen Aviar Motors nu tagit fram.
Deras Aviar R67 har en imponerande prestanda och baseras nästan helt på Tesla Model S.

– Jag anser att muskelbilar från 60-talet är lika symboliska för amerikansk kultur som Apollo 11 och Woodstock, säger Aleksey Rachev, grundare av det ryska startup-bolaget Aviar Motors.

Nog är Aleksey inte heller ensam om att älska de bilar som togs fram på andra sidan Atlanten för drygt ett halvt sekel sedan. Men han är en av få som tagit fasta på att kombinera dåtidens tidlösa design med nutidens bländande teknik.

För nu presenteras Aviar R67 – en sportig elbil som mer eller mindre är en replika av Ford Mustang från 1967.

Bilen baseras dock på en annan amerikansk tillverkare; Tesla. Batteri, elmotor, växellåda och all annan elektronik har plockats från Model S. Aviar R67 har också försetts med Teslans autopilotsystem och är dessutom kompatibel med Teslas supercharge-laddstationer, vilket ger goda laddningsmöjligheter för kunderna.

De som tänker köpa denna ryska mix av amerikansk nu- och dåtid får också prestanda för pengarna. Enligt Aviar Motors ligger Aviar R67 inne med två elmotorer som ger 840 hästkrafter, har en toppfart på 240 km/h och gör 0-100 km/h på 2,2 sekunder. Batteriet på 100 kWh ger en räckvidd på 507 kilometer.

Om bilens exteriör andas 60-tal ger dess inre en långt mer nutida känsla. Via den 17-tum stora touchskärmen styrs klimatkontroll, navigationssystem, skärmkamera, och ljudsystemet med dess sju högtalare.

På Aviars hemsida står det också att ett externt ljudsystem ska simulera ljudet från den klassiska V8-motorn.

Aleksey Rachev, grundare av Aviar Motors.

– Jag tänker inte säga att det är den bästa bilen i världen, men som ett verktyg för att ge en speciell känsla finns det ingen liknande bil. Ingen alls. Aviar R67 är bilen för en ny generation drömmare som har kvar att bevisa att de är värdiga arvtagare till den underbara eran av upptäckande från 60-talet, säger Aleksey Rachev.

Just nu jobbar Aviar Motors på en prototyp. När bilen kan nå marknaden finns det ingen information om i nuläget. Just nu går det bara att göra intresseanmälningar.

Det har heller inte satts någon prislapp på R67:an. En gissning är väl att den inte blir alltför billig.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com