Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Astronauten Fuglesang säljer sin farkost på Blocket

Christer Fuglesang berättar om veteranbilen: ”Haft Saaben sedan den var ny”

Svenske astronauten Christer Fuglesang säljer en av sina farkoster på Blocket.
Men det handlar inte om någon rymdraket – utan en Saab 9000 från 1988.
– Jag är ende ägare och det känns lite jobbigt att skiljas från bilen, säger Christer Fuglesang till BytBil.

För snart 13 år sedan blev Christer Fuglesang, 62, den förste svensken i rymden. Klockan 20.47 den 9 december 2006 lade sig rymdfärjan Discovery i omloppsbana runt jorden och Fuglesang hamnade i tyngdlöst tillstånd. Nästan ett dygn senare dockade färjan med rymdstationen ISS och ett tolv dagar långt rymdäventyr med flera rymdpromenader tog sin början. Två år senare var det dags igen för en ny rymdfärd med Discovery, denna gång varade resan i 14 dagar.

Det känns därför lite overkligt när vi ser Blocket-annonsen ”Saab 9000 säljes – astronaut enda ägaren”. Kan det verkligen vara den Christer Fuglesang?
– Jo, det stämmer, det är jag och jag har haft bilen ända sedan den var ny. Jag hoppas det blir budgivning på min gamla pärla, säger Christer Fuglesang när BytBil ringer.

Bilen har varit med Christer Fuglesang i över 30 år, ändå sedan den var ny 1988. Han köpte den ny i Schweiz när han jobbade på Cern-laboratariet. Sedan dess har bilen varit med om mycket bland annat hade han Saaben med sig till Star City i Ryssland när han tränades till astronaut. Då fick den ryska gästskyltar.
– Ja, det känns faktiskt lite jobbigt att skiljas från min Saab efter så här många år. Jag har den förvarad på landet, och den kan tyvärr inte stå kvar där längre, så det är tyvärr nödvändigt att sälja den.

Saab 9000 från 1988 börjar bli en ovanlig syn på våra vägar, de flesta har rostat bort. Men Christer Fuglesangs bil är i ovanligt bra skick. Bilen är i rosenkvartsmetallic och har skinnklädsel.
– Jag har förvarat den inomhus och den är fin. Egentligen skulle jag vilja ha den kvar, men det går tyvärr inte. Det har varit ganska stort intresse hittills, jag kommer att ha visning på lördag och det verkar komma en hel del folk, säger Christer Fuglesang.

Priset på 10 000 kr tycks som ett fynd för en Saab 9000i i relativt fint skick med en extremt fin proveniens, en astronaut som enda ägare.
– Jag utesluter inte att det kan bli budgivning på bilen, säger han.
Efter Saabs konkurs är det tyska farkoster som gäller för Fuglesang, i dag kör han en BMW 320. Några fler rymdfärder blir det dock inte.
– Jag arbetar mestadels på KTH, både med forskning, undervisningar och med föreläsningar, säger Christer Fuglesang.

Fakta Christer Fuglesang

Född 18 mars 1957 i Nacka, Stockholms län
Yrke:  docent i partikelfysik och Sveriges första astronaut. Han har gjort två rymdresor: 2006 och 2009.

Asteroiden 11256 Fuglesang är döpt efter Christer Fuglesang.

Fuglesang har varit verksam vid Cern i flera år. Där bidrog han aktivt till studierna av materiens minsta partiklar, bland annat genom att vara ansvarig för en detektor.

Fuglesang var 1990 en av cirka 6 000 sökande som europeisk astronaut. Av dessa tävlade 294 i den svenska deluttagningen Den 15 maj 1992 meddelade ESA att sex européer från Belgien, Frankrike, Italien, Tyskland och Sverige (Christer Fuglesang) uttagits till den europeiska astronautkåren.

1996 flyttade Fuglesang till Houston, Texas, USA för att genomgå Nasas astronautprogram. I augusti 1996 började han träning med Nasas astronautgrupp 16 och blev färdig med den utbildningen i april 1998, då han blev behörig astronaut och kunde bli utvald till uppdrag med rymdfärjan.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com