Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Anmälde bilbolag efter höjd avgift – fick rätt hos ARN

Leasingavgiften höjdes – kan nu få pengarna tillbaka

Antalet anmälningar för höjda leasingavgifter på bilar har ökat lavinartat i Sverige. Nu har det första ärendet avgjorts hos Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

De ger konsumenten rätt och bolaget rekommenderas nu att betala tillbaka pengar.

I takt med att räntan har stigit har många företag valt att höja sina avgifter för kunder som privatleasar bilar. De har ofta hänvisat till finstilta villkor i avtalen, trots att avgifterna har marknadsförts som fasta.

Detta har i sin tur lett till att privatpersoner i allt högre utsträckning anmält företag för dessa höjda avgifter. Hittills i år har anmälningarna ökat med 370 procent jämfört med samma period förra året, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Och nu alltså det första av dessa ärenden varit uppe hos ARN. Nämnden har valt att gå på konsumentens linje och rekommenderar i sitt beslut att bolaget ska återbetala alla avgifter som överstiger det som parterna kom överens om från början.

Men om detta ger en indikation på hur andra liknande ärenden kan komma att avgöras är oklart. ARN säger nämligen till Ekot att beslutet inte är ett så kallat vägledande beslut, men att det kommer att ha betydelse framöver.

Konsumentverket ska granska

Bara för någon dag sedan meddelade Konsumentverket att de bestämt sig för att inleda en granskning av de höjda avgifterna för privatleasing.

– Marknadsföring som framhåller att leasingavgiften är fast, trots att avtalet innehåller en ändringsklausul, ska generellt betraktas som vilseledande eftersom leasingavgiften då faktiskt kan ändras, säger Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket, till sajten Carup.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com