Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Allt du behöver veta om nya VW Passat

Nya VW Passat finns bara som kombi. Den har dock mer utrymme än någonsin tidigare och finns som bensin-, diesel-, mildhybrid- och plug-in hybrid. Vi tar en första titt på nya VW Passat.

TEXT Simon Hallenslev

FOTO Volkswagen PR

Bytbil har ett samarbete med danska Bilbasen, som var inbjudna till Braunschweig av Volkswagen Danmark.

Passat fyller 50 år och har sålts i mer än 30 miljoner exemplar. Det är prestationer som få bilmodeller kan matcha. Ändå finns det goda skäl att vara orolig för denna praktiska arbetshäst.

Bakom kulisserna i Wolfsburg, där Volkswagen har sitt säte, lurar en eldriven ID.7 som förutspås bli en enorm succé. En modell som kan göra Passat helt överflödig när det gäller pris och praktiska egenskaper.

Men det är inte riktigt över än. Den nya nionde generationens VW Passat håller sig relevant med mer utrymme, högre kvalitet, uppdaterad teknik och ett seriöst hybridsystem som de flesta kommer att förstå. Och oroa dig inte, det finns plats för en diesel (eller tre) också. Vi har fått vår första smygtitt på nya VW Passat.

Mer utrymme

Den så kallade MQB-plattformen har format både VW och hela VAG-koncernen genom att göra det möjligt att bygga flera modeller från samma monteringslinje. Den första modellen på plattformen var VW Golf VII 2012, och sedan dess har både den fem meter långa amerikanska VW Atlas och den senaste VW Polo byggts på den.

Nu är nästa generation av MQB-plattformen klar, kallad MQB evo, och VW Passat blir den första modellen på den. Den uppdaterade plattformen innebär bland annat optimerad fjädring med nya stötdämpare som har högre absorptionsförmåga.

Den nya plattformen ger också VW Passat en god portion växtvärk. Jämfört med den utgående åttonde generationen växer nya Passat med 14 cm i totallängd till totalt 4,91 meter.

Förutom en större total längd har hjulbasen också ökat med 5 cm, vilket översätts direkt till baksätet, där du har 5 cm mer benutrymme.

Bredden har ökat med mer blygsamma 2 cm, medan höjden är densamma som hos föregångaren. Bagageutrymmet ökar med 40 liter till totalt 690 liter i kombiversionen, vilket är självklart eftersom Passat inte längre finns som Sedan.

Denna tillväxt innebär att VW Passat inte längre är sämre än sin tjeckiska syster, Skoda Superb när det gäller det inre utrymmet.

Högre kvalitet

Det är inte bara när det gäller innerutrymmet som Passat har kritiserats för att vara sämre än Superb. Det handlar också om kvalitetskänslan, och den utmaningen har nu lösts på enklast möjliga sätt.

Tillverkningen av nya Passat kommer att skötas av Skoda i Tjeckien. Ett byte som är en ren nödvändighet, eftersom Passatfabriken i Emden nu bygger den elektriska ID.7.

Baserat på den första visningen i Braunschweig känns materialkvaliteten förhöjd, med en trevlig mängd mjuk plast. I byggandet av kupén har VW också lyssnat på kunder som är trötta på touch i de nyare modellerna. Som ett resultat är ratten utsmyckad med fysiska tryckknappar, medan de återstående touchknapparna under skärmen nu är upplysta så att du faktiskt kan se vad du gör i mörkret.

Den uppmärksamme ser också att växelväljaren inte längre sitter i mittkonsolen. Precis som på elmodeller som ID.4 är växelväljaren nu placerad bakom ratten på höger sida. Därför är både ljus- och torkarfunktionerna kombinerade på reglaget till vänster, precis som Mercedes har gjort i årtionden.

Uppdaterad teknik

Förutom den välkomna återkomsten av tryckknapparna, som bör göra bilen lättare att använda, har infotainmentsystemet också fått en intuitiv översyn.

Det nya systemet kallas MIB4 och är både intuitivt i sin layout och konfigurerbart, som du förväntar dig av din smartphone. Det finns två fasta fält längst upp och längst ner på skärmen där användarens önskade ikoner kan infogas.

Skärmarna som det nya systemet styrs från har också uppdaterats. VW Passat får en ny 10,25″ digital instrumentering och 12,9″ infotainmentskärm som standard. Skärmar som är tydliga i sin upplösning och som vid första anblicken verkar vara både vackra och tydliga i sin layout.

Som en nyhet kan Passat också beställas med en massiv 15″ skärm som följer samma goda trender, och den får också en ordentlig head-up display för att ersätta den klumpiga plexiglaspanel som den tidigare har varit utrustad med.

Seriöst hybridsystem

Drivlineprogrammet för nya Passat kan bäst beskrivas som mångsidigt.

Det finns något för alla med traditionella bensin- och dieseldrivlinor, en mild hybriddrivlina och, naturligtvis, plug-in hybrid. Totalt finns Passat med sju olika drivlinor, som alla levereras med DSG-växellåda utan möjlighet till manuell växellåda.

I den traditionella änden finns två 2-liters TSI-motorer med 204 och 265 bensinhästar, medan det finns tre dieseldrivna TDI-motorer i samma 2-litersstorlek med 122 hk, 150 hk och 193 hk. De mest kraftfulla TSI- och TDI-varianterna levereras med permanent fyrhjulsdrift i form av 4Motion.

Det kommer också att finnas en mildhybridvariant som heter eTSI, där en 1,5-liters bensinmotor får 150 hästkrafter med hjälp av ett 48V-batteri.

Den största nyheten är naturligtvis de två plug-in hybridvarianterna som kallas eHybrid. Den 1,5-liters bensinmotorn, som även finns i mildhybridvarianten, ersätter den 1,4-litersmotor som användes i föregångaren.

Batteriet är nytt och har en kapacitet på hela 19,7 kWh, vilket ger en uppskattad räckvidd på 100 kilometer på eldrift. Skillnaden mellan de två eHybrid-varianterna är den totala systemeffekten, som är antingen 204- eller 272 hästkrafter.

Den stora räckvidden kompletteras med AC-laddning som ökar från 3,6 kW till 11 kW, vilket är standard för helelektriska bilar. Nya VW Passat kan också snabbladdas på DC med en effekt på 50 kW, vilket inte är vanligt för laddhybrider.

Priserna för den nya VW Passat är ännu inte tillgängliga.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com