Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

14-åringen som skapat genomskinliga A-stolpar

Alaina använde sin pappas bil som prototyp

Bilarna får allt större och tjockare A-stolpar som skapar blinda fläckar.
Men nu har en 14-årig tjej kommit på en möjlig lösning.
Hon har redan testat en prototyp på sin pappas Jeep Grand Cherokee – och fått stor uppmärksamhet i världen.

Pelarna på vardera sidan av vindrutan har blivit allt tjockare för att skapa säkrare bilar. Men de bredare pelarna har samtidigt skapat blinda fläckar när man är ute i trafiken.
Biltillverkare som Hyundai, Kia och Land Rover har under flera år arbetet för att få fram teknik som gör att föraren kan se ”igenom” de tjocka stolparna. Även Volvo har experimenterat med A-stolpar som inte ska skymma sikten lika mycket. Men än så länge finns ingen lösning på de bilar som rullar på vägarna.
Nu kan problemet vara löst, tack vare en 14-årig tjej.
Alaina Gassler har nu uppmärksammats i många medier för sin uppfinning. Hon placerade en webbkamera på utsidan av passagerarsidans stolpe. Sen har hon använt en liten projektor för att projicera upp bilden på stolpens insida.
Och med en 3D-skrivare har Alaina skapat en komponent som gör projektorns bild skarpare, och hon har klätt stolpens insida med en textil som gör så att projektionens reflektion bara kan ses ur förarens synvinkel.
Hon testade prototypen på sin pappas Jeep Grand Cherokee, som har stora pelare.
– Jag ville hitta ett sätt att bli av med pelarna, säger Gassler till Popular Mechanics. Och min äldre bror Carter hade precis fått körkort, så jag ville att han skulle köra säkrare.
– Många olyckor varje år hade kunnat undvikas om förarna haft ett bättre synfält.

Det är inte klart om 14-åringens idé skulle klara alla juridiska krav. De kameror som idag finns i bilar – som också filmar och överför videoinspelningar  – får varken dölja vindrutan eller spela in konversationer i bilen.
Alaina Gasslers uppfinning kan stöta på andra juridiska problem – eller bara praktiska svårigheter. De främre bilpelarna innehåller till exempel ofta krockkuddar och det kan bli en utmaning för biltillverkarna att ändra positionen på kuddarna.

Under tiden har i alla fall Alaina fått ett innovationspris på 25 000 dollar för sin idé.
Nu får vi se om hennes uppfinning anammas av några stora biltillverkare.

Fakta bilens stolpar:

A-stolpe kallas den del av karossen som fungerar som takstöd där vindrutan är fäst på sidorna, placerad framför framdörrarna.

B-stolpe kallas på bilar med fyra dörrar den del av en karossen som fungerar som takstöd och är placerad mellan fram- och bakdörrarna.

C-stolpe kallas på en sedan den del av karossen som fungerar som takstöd och är placerad bakom bakdörrarna, där bakrutan är fäst på sidorna.

D-stolpe kallas på bilar med fem dörrar den del av en bils kaross som fungerar som takstöd och är placerad mellan lastutrymmet och bagageluckan.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com