Volvo V60 CC lockar till skogsäventyr

Får terrängplast och fyrhjulsdrift.

Cross Country betyder fyrhjulsdrift och hög markfrigång. Därmed kan Volvo V60 köra ut i skogen utan att oroa sig för att köra fast.

VOLVO V60 – SPARA 60 000 KR – läs mer här

Gummistövlar i stället för skinnskor, det är väl det närmaste sättet man kan beskriva Volvos vana att göra Cross Country av sina vanliga kombimodeller. Så är det också när Volvo i dag presenterade nya V60 Cross Country för pressen vid en tillställning i Stockholm.

Cross Country, den signalerar svampplockningsversioner av Volvos vanliga kombimodeller till skillnad från de mer renodlade suvarna i XC-serien – som en förkortning av, öh, Cross Country.

Nåväl, V60 Cross Country är alltså i grunden en Volvo V60, en bil som hade premiär i våras och som imponerade när vi fick provköra den. Men i Cross Country-utförande har den fått sex centimeter högre fjädring, två decimeters markfrigång och den obligatoriska terrängplasten runt hjulhusen.

Volvo Cars

Precis som det varit från början.

Fler oömma plastbitar finns i karossens nederkant och man ska våga köra ut bilen utanför asfalten. När man siktat svamp, till exempel. Då kan det vara bra att Cross Country bara kommer att säljas i fyrhjulsdrivet utförande – antingen som T5 med 250 hästkrafter eller som dieseldriven D4 med 190. Båda varianterna levereras med åttaväxlad automatlåda. Framöver väntas fler versioner, bland annat både mild- och laddhybrider.

För att understryka skogsvandrarstilen är Volvo V60 Cross Country utrustad med både Hill Descent Control, som förenklar körningen nedför bergssidor, och ett speciellt Off Road-körläge som underlättar när du kör upp för berget igen.

Bortsett från det är det mesta precis som i vanliga V60, bara några centimeter högre upp. Bilen går att beställa redan nu och priserna startar på 381.900 kronor.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com