Video: Rimac visar upp sin prototyp – dragrace mot Porsche Taycan Turbo S

Visades upp som koncept 2018

Rimac börjar närma sig allt mer med att bli klar med sin prototyp. De visar upp den genom att ha ett dragrace mot en Porsche Taycan Turbo S. 

Nyligen har vi skrivit ett antal gånger om elbilstillverkaren Rimac, eftersom det har ryktats om att de ska slås ihop med Bugatti.

Rimac håller försöker utveckla en ny modell, C_Two, som visades upp som ett koncept på Geneves bilsalong 2018. Det tar tid att utveckla en bil, speciellt om den har fyra motorer och lika många växellådor. Men Mate Rimac, som är grundare och vd för Rimac, har varit transparent med processen. Rimac har nu släppt en video (som du ser i videospelare ovan) där man får se C_Two körandes på ett oanvänt flygfält. Superbilen är en prototyp med mellan 85 och 90 procent av fulla vridmomentet som produktionsversionen kommer ha, och kommer även få ett nytt namn.

Prototypen testades på en kvartsmil och gjorde den på 8,95 sekunder och 251,2 km/h efter att ha gjort 0-60 mph på 2,33, vilket enligt vd:n ”riktigt dåligt”. Då vet man har en bil som kan leverera ordentligt med kraft. Rimac påstår att produktionsbilen kommer kunna göra samma acceleration på 1,85 sekunder, ha en toppfart på hiskeliga 412 km/h och generera 1 912 hästkrafter, samt ett vridmoment på 2 300 Nm.

LÄS MER: Jerry Seinfelds Porsche 911 GT3 RS går under klubban

För att göra saker och ting lite intressantare, så är även en Porsche Taycan Turbo S med under C_Two andra försök på kvartsmilen. Trots att Rimac reagerade rätt långsamt så tar Rimacen hem segern på 8,94 sekunder. Det är bra siffror då bilen saknar Launch Control, dessutom hade bilen inte heller sin fulla effekt.

Mate Rimac är övertygad om att produktionsversionen kommer vara den snabbast accelererande bilen på marknaden och skulle då slå Bugatti Chiron, och Tesla Models S Plaid. 

En annan sak som är värd att notera, är just valet av Porsche Taycan som motståndare. Vi har tidigare skrivit om att Porsche har stärkt sitt ägande i Rimac, och de kommer i sin tur spela någon roll för Bugattis framtid med Volkswagengruppen. Vi får se var allt slutar. 

LÄS ÄVEN: Rimac Concept One möter Bugatti Veyron

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com