TVR återuppstår med Griffith

Lånar gammalt namn till alldeles ny bil.

Gordon Murray står för konstruktionen när TVR återuppstår. Det lovar gott, för han har gjort mycket bra förut.

Kommer ni ihåg den brittiska sportbilstillverkaren TVR? Ja just den, den där som köptes upp av en rysk oligark i tolvårsåldern och vars kreationer kanske var mer spektakulära än bra. För ett tiotal år sedan var pengarna slut i tolvåringens sparbössa – de hade väl gått åt till tuggummi och pokémonkort – och hela verksamheten stod på näsan.

För fyra år sedan skrapade en grupp brittiska bilindustrigubbar upp de sargade resterna av bolaget och började fundera på vad de skulle göra av det. Bygga bilar, så klart, men vad? Och hur? Kvar i avskrapet fanns i alla fall en filosofi om hur man gör: en stor motor där fram driver på hjulen där bak, och mellan dem en förare som minsann ska ställas på prov utan att få hjälp och stöd av komplicerad elektronik.

Så slog man en signal till Gordon Murray och undrade om han var sugen på att hjälpa till. Det var han och därför kan vi nog räkna med att den nya TVR Griffith – ett återanvänt modellnamn – som presenteras i dag är någonting alldeles i hästväg.

Varför det? Jo, Gordon Murray är en duktig kille som gjorde sig ett namn som konstruktör inom McLarens Formel 1-team innan han gav sig på att skapa McLaren F1 – superbilen som än i dag får folk att känna en skälvning av vällust genom kroppen.

McLaren Automotive

Värd ca 100 miljoner på marknaden i dag.

Nu har han alltså kokat ihop en ny sportbil åt gubbarna (för de är gubbar, tro mig) på TVR. Än så länge är informationen knapphändig, men vi får veta att den bygger på en plattform av kolfiber, att den har en stor motor där fram som driver där bak och mellan dem finns plats för en förare som kommer att ha fullt upp. Jojo, TVR Griffith saknar alla former av förarstödsystem även i våra dagar. Filhållningsassistent? Nej. Autobroms? Haha.

Själva motorn är en femlitersmaskin från trimfirman Cosworth, en V8 som andas på naturlig väg utan kompressorer och turboaggregat. TVR lovar att den ska spruta ur sig sidådär 500 hästkrafter och det räcker rätt långt i en bil som väger 1.250 kilo.

Precis som i Murrays gamla McLaren F1 har TVR Griffith ett platt golv också. Hur han har lyckats med det begriper ingen av oss, för mellan motorn och bakhjulen behöver man en kardanaxel och en sådan brukar ta plats mellan stolarna. Men Gordon Murray har trollat förr, så vi får helt enkelt lita på uppgiften.

Vid lanseringen lovar TVR att bilen ska kosta 90.000 pund, runt en miljon kronor alltså, och de första kunderna ska få sina bilar i början av nästa år.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com