Mercedes-AMG G 63 får mer av allt

Nu kommer G-klassens uppdateringar även till AMG.

Lägre vikt och starkare motor hör till nyheterna när Mercedes-AMG uppdaterar sin terrängvagn G 63.

Knappt har dammet hunnit lägga sig från lanseringen av den nya Mercedes-Benz G-klass förrän den vulkanstarka AMG-versionen G 63 dundrar in på arenan. Och den har mer av allt – utom motorvolym.

För i sin senaste inkarnation har även G 63 fått AMG:s fyra liter stora V8 med ”hett v”, alltså med turboaggregaten monterade mellan cylinderbankarna snarare än på utsidan av dem. Men vad spelar storleken för roll? Effekten är högre (585 hästkrafter) och bränsleförbrukningen lägre (även om den fortfarande sörplar i sig 13,2 liter per 100 kilometer), så ingen lär väl klaga. Sprinten till 100 km/h tar numera blott 4,5 sekunder.

Daimler AG

Och stentuffa sidepipes, förstås.

Dessutom har automatlådan fått ett par växlar till, numera nio totalt, och differentialspärrarna ska reagera snabbare på kommando än tidigare – även i fart – så att terrängen aldrig ska hinna sätta käppar i hjulen. Bildligt talat, alltså.

Utöver det drar G 63 fördel av samma förnyelse som drabbade det övriga G-sortimentet för någon månad sedan. Det betyder vridstyvare ramverk och lägre vikt (men fortfarande 2,5 ton!), liksom en delad framvagn med dubbla triangelhjulupphängningar och elektromekanisk servostyrning.

Utseendet har förstås också fått sig en duvning. Numera har Mercedes-AMG G 63 en grill som för tankarna till Mercedes-AMG GT R, som i sin tur lånat inspiration från 1950-talets 300 SL, närmare bestämt den modell som tog hem segern i Carrera Panamericana 1952.

Än har vi inga uppgifter om vad Mercedes-AMG G 63 kommer att kosta hos svenska Mercedes-handlare men vi vet att modellen kommer att få sin officiella premiär på bilsalongen i Genève nästa månad och att de första leveranserna kommer att äga rum i början av sommaren.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com