Kravet: Ni har tio år på er

Fyra månader sedan Stellantis skapades

Fyra månader har passerat sedan sammanslagningen mellan Fiat Chrysler och PSA-gruppen. Nu börjar Stellantis vd börja ställa krav på varumärkena att bli ekonomisk hållbara.

Stellantis bildades för fyra månader sedan när Fiat Chrysler och PSA-gruppen slogs i hop. Därmed är det 14 märken som samlas under den nya koncernen, men det har inte varit utan dramatik. 

Bland annat har Alfa Romeo haft en stökig vår. För en tid sedan berättade Bytbil om att den kommande modellen Tonale försenas på grund av att den har för dålig prestanda. Sedan kom beskedet att den italienska biltillverkaren överger sin egna plattform eftersom den är för dyr. I stället ska de använda sig av en plattform som Stellantis själva utvecklar. 

Nu har Stellantis vd, Carlos Tavares, gett varje märke inom koncernen ett fönster på tio år att visa att de är värda att hållas kvar eftersom flera av tillverkarna har ekonomiska problem, rapporterar Automotive News.

LÄS MER: Stellantis planerar flera nya modeller

Exempelvis Chrysler är ett märke som behöver en ny riktning och fler modeller. De har ett modellutbudet på två minibussar och Chrysler 300, som börjar komma till åren. Märket kommer fylla ett århundrade 2025 och behöver en ny riktning för att få igång försäljningen. En möjlighet skulle kunna vara en crossover och ytterligare en modell som tillverkas på en PSA-plattform.

Planen för koncernen är att alla märkena får en möjlighet att planera för olika produktlanseringar och nya tekniker som kan göra tillverkarna mer populära och skapa ett värde för företaget. 

Tavares säger i en intervju med publikationen att det är unikt för en koncern att ge märkena tio år att planera sin framtid. 

– Vi älskar alla våra varumärken. Du dödar inte det du älskar, säger Carlos Tavares. 

LÄS ÄVEN: Jättekoncernen satsar på vätgashybrider

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com