Jaguar Land Rover byter beteckningar

Märkligt enkel logik när britterna byter emblem.

Man måste inte krångla till det. Jaguar Land Rover använder enkel logik i sitt nya sätt att beteckna sina modeller.

För ganska exakt en månad sedan meddelade Audi att man har klurat ut ett nytt sätt att benämna sina bilar. Enligt en obegriplig formel ska motoreffekten ligga till grund för vilken siffra som ska sitta på bakstammen.

Och som ett brev på posten sparkade Audi den högste ansvarige för hela systemet bara dagar efter tillkännagivandet. Dr. Dieter Voggenreiter fick officiellt silkessnöret som ett resultat av Volkswagenkoncernens kreativa hållning till amerikanska utsläppsregler, men vi förstår ju att det egentligen var Dr. Dieters kreativa hållning till emblemmatematik som låg bakom.

Avslöjad: Audis hemliga namngivningsformel.

Brittiska Jaguar Land Rover åsåg förmodligen hela spektaklet med ett nöjt leende innan de själva bestämde sig för hur de ska döpa sina bilar. Enligt tidningen Auto Express kommer de inom kort att sätta ett nytt namnsystem i bruk och till skillnad från Audi har de inte krånglat till det i onödan.

Så här fungerar det: antingen kommer bilarna att ha ett ”P” för bensinmodeller (eller petrol då, på brittisk engelska) eller ett ”D” för dieselbilar. På det följer motoreffekten. Ja, den verkliga motoreffekten, inte en hemlig kodsiffra som är omöjlig att dechiffrera. Så en Jaguar F-type med 380-hästars bensinmotor kommer att heta Jaguar F-type P380. Och AWD om den är fyrhjulsdriven, vilket den är.

Vad som inte framgår är vad Jaguar Land Rover kommer att kalla sina elektriska modeller när de lanseras inom kort. Men vi kan gissa. E?

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com