Hennessey bygger sexhjulig Silverado

Goliath 6x6 sätter det mesta på plats.

Texasbaserade Hennessey Performance lanserar en Chevrolet-pickup utöver det vanliga. Goliath 6×6 har kompressormatad V8 och sex drivhjul.

Hör du till de som tyckte att Mercedes-Benz G 63 AMG 6×6 var lite för liten? Lite ynklig, liksom, europeiskt återhållen och allmänt ursäktande? Då faller Hennessey Goliath 6×6 förmodligen dig i smaken.

Hennessey, det är förstås den Texasbaserade trimfirma som till vardags sysslar med att göra starka bilar ännu starkare (i alla fall när de inte är upptagna med att städa undan diverse stämningsansökningar). Hennessey Performance vill slå hastighetsrekord med sin hyperbil Venom F5 och de har skrämt skogar till lydnad med den sexhjulsdrivna Fordtolkningen VelociRaptor.

Men VelociRaptor är ju, precis som både utgångsmaterialet Ford F-150 Raptor – för att inte tala om den där mercan – lite fjösig. Sex cylindrar, det har ju vilken gammal Opel Commodore som helst.

Mazda Public Relations

För att inte tala om Mazda MX-3.

Nä, då är 2019 års Chevrolet Silverado Trail Boss ett bättre utgångsmaterial. Den har åtminstone en 6,2-liters V8. För att den ska räcka till har Hennessey dessutom monterat en rejäl kompressor som trycker in lite mer luft.

Resultatet är att Hennessey Goliath 6×6 har 705 amerikanska hästkrafter. Ändå inte tillräckligt? Det ska gå att få en ännu större maskin med över 800 hästkrafter, nog för att skicka den sexhjuliga besten till 100 kilometer per timme på ungefär fyra och en halv sekund.

För en best är just vad den är. Hennessey har förlängt chassit och monterat en extra drivande axel – för att fyrhjulsdrift är inte nog. Fjädringen är höjd med ett par decimeter (!) och på 20-tumsfälgarna sitter 37-tumsdäck anpassade för att gräva i sand.

Hennessey tänker sig att man ska bygga en serie om 24 bilar till ett pris om 375.000 dollar – motsvarande 3,3 miljoner kronor – innan några skatter eller avgifter är betalda. Den kommer också att vara tillgänglig för export, så kanske kommer någon att hitta hit. Eller inte, för de flesta intressenter lär hålla till i Den Stora Sandlådan på den arabiska halvön.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com