Ferrari slår nytt prisrekord

250 GTO blir världens dyraste någonsin.

En halv miljard kronor räcker inte längre för att köpa drömbilen. Nyligen såldes en Ferrari 250 GTO för en rekordsumma.

Bilmattor. Det är vad man skulle ha satsat på. Det var i alla fall vad en chef på Mercedestrimmarens AMG:s USA-kontor gjorde i slutet av åttiotalet. David MacNeil sade upp sig, belånade huset och började kränga bilmattor i stället.

Tydligen gick det bra, för hans WeatherTech drar numera in 100 miljoner dollar i vinst varje år. Så MacNeil är rimligt stadd vid kassa och vet hur man förvaltar en förmögenhet: genom att köpa bilar. Det vet ju alla, att det är en bra affär att köpa gamla begagnade bilar.

Eller hur?

Nu är det inte vilka gamla bilar som helst som MacNeil har samlat på sig. Hemma i garaget står några Ferrari med fläckfria stamtavlor, en Berlinetta Lusso bland annat, och en Short Wheel Base (båda 250-vagnar med Colombomotorer under huven) som för några veckor sedan kammade hem sin klass vid Concoursen vid Comosjön. Ja, den på Villa d’Este. Han har en F40 också, och en F50. Till de mindre renrasiga hör väl en Singer-Porsche, men det går alldeles utmärkt att vara avundsjuk på den med.

Juvelen i kronan måste ändå vara den Ferrari 250 GTO som MacNeil just köpt. Bilmodellen är förstås en smula speciell, tillverkad i 39 exemplar (alla varianter inräknade), framtagen i en för Ferrari stormig period och nuförtiden allmänt betraktad som världens dyraste.


Läs mer: Pirelli gör däck till klassisk Ferrari


Men just MacNeils bil är någonting alldeles extra. Den är nämligen i ett osannolikt fint originalskick och sin tävlingshistoria till trots är den alldeles osmälld – närmast unikt i sammanhanget. Tävlingshistoriken är inte den sämsta heller. Samma år som den tillverkades, 1963, kom den fyra i Le Mans och vann sedan det prestigefulla tiodagarsrallyt Tour de France.

Och det är väl just därför som MacNeil hostade upp 70 miljoner dollar, motsvarande dryga 600 miljoner kronor, för bilen häromdagen. Det gör bilen till världens dyraste någonsin, så vitt man vet i alla fall, för den hittills högsta kända siffran som betalats för en bil var också en Ferrari 250 GTO. Den såldes på auktion av Bonhams 2014 för drygt 38 miljoner dollar, en spottstyver i sammanhanget. Nu återstår bara frågan: har jag några bilmattor att sälja?

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com