Audi: 2030 kommer hälften av försäljningen av premiumbilar vara elektriska

Audis vd förutspår att övergången till elbilar går allt snabbare och brytpunkten kommer vara 2030. 

Audi förväntar sig att elbilar kommer stå för ungefär hälften av den globala försäljningen av premiumbilar i slutet av det här årtiondet, och påvisar den snabba accelerationen mot bilar som batteridrivna, skriver Buisnesstech. 

Audis vd, Markus Duesmann, sade i ett tal under en konferens att hybrider bidrar till övergången till elbilar, och att de renodlade elbilarna kommer ta över efter 2030. 

– Från ett tekniskt perspektiv är det inte logiskt att både ha förbränningsmotorer och batterikraft ombord. Vi kan inte se varför kunderna i framtiden inte skulle välja batteridrivna bilar, när infrastrukturen väl är på plats, säger Markus Duesmann.

LÄS MER: Audi visar upp Audi A6 e-tron concept

Som Bybtil tidigare har skrivit om, så satsar Volkswagengruppen rejält på att försöka passera Tesla som ledande elbilstillverkare, genom att dela med sig viktiga komponenter och även mjukvara till de andra varumärkena i koncernen. 

Exempelvis delar Audi e-tron GT med sig cirka 40 procent av sina komponenter med systerbilen Porsche Taycan. Audi Q6 e-tron, som lanseras nästa år, kommer var första modellen som baseras på PPE plattformen, som utvecklats tillsammans med Porsche för att minska kostnaderna. Nyligen lanserades Q4 e-tron och den baseras på teknik som kommer från Volkswagen.

2030 har Audi som mål att ha sålt sju miljoner bilar i premium- och lyxklassen och som baseras på PPE-plattformen.

LÄS ÄVEN: Audi Q8 TFSI e quattro kommer som laddhybrid

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com