Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Skoda Karoq bilar

Se övriga modeller


Skoda är en biltillverkare i Tjeckien som ingår i Volkswagen-koncernen. Under de 120 år som Skoda har funnits, har de sålt allt ifrån cyklar till personbilar. De har blivit ett av världens populäraste bilmärken och har sin tillverkning på tio olika orter i världen. De tillverkar till exempel modellen Skoda Octavia som har en sportig känsla, mycket utrymme och en säkerhet som även passar barnfamiljer. Skoda Fabia är en annan storsäljare som utmärker sig med sin miljövänliga teknologi och kraftfulla motor.

Skoda har dessutom ett museum i den gamla fabriken som låg i Mlada Boleslav i Tjeckien. Hit kommer besökare för att ta del av Skodas historia, se prototyper av tidigare bilmodeller och titta runt i de gamla fabrikslokalerna.

Skodas väg till framgång

Skodas historia sträcker sig långt tillbaka, nämligen till starten 1895 då kompanjonerna Václav Klement och Václav Laurin började tillverka cyklar. Deras företag Laurin & Klement fortsatte att växa och så småningom började de även tillverka motorcyklar. År 1905 lanserade de sin första personbil, som snabbt blev en succé i Europa och strax efter ledde till att Skoda klassades som en mycket stor biltillverkare.

Bilarna fick namnet Skoda först 1925, då Laurin & Klement sålde sin verksamhet till Skodaverken. Efter andra världskriget skilde sig företagen åt igen, men bilarna fortsatte att tillverkas under namnet Skoda. De tillverkade både sportbilar och familjebilar och blev en självklar del av den Europeiska bilmarknaden.

Skoda

En stor framgång i Skodas historia var under 1987 då tillverkningen av bilen Skoda Favorit tog fart. Det var en småbil som sålde bra, både som exportvara och inom Östblocket. Modellen hade framhjulsdrift och motorn fram, och den fortsatte att tillverkas fram till 1994.

I början av 1990-talet blev Skoda en del av Volkswagen-koncernen, vilket ledde till moderniseringar och ännu större framgångar. Mellan starten 1905 och fram till 2013 hade Skoda tillverkat 15 miljoner bilar och är en av de biltillverkare som ligger i framkant vad gäller modern teknologi och säkerhet.

Scrolla till toppen av sidan

Motornyheter

Modeller av Skoda (6141)

Hitta en Skoda Karoq till salu i din stad

Till Bytbil.com