Volvoägaren planerar för nytt bilmärke

Kinesiska Geely planera att lansera ett nytt bilmärke i ett försök att ta sig an Tesla. 

Bytbil har tidigare berättat om Volvos ägare, Geely och deras planer på att ändra sin strategi hur de ska marknadsföra och sälja sina elbilar. Nu rapporterar Auotmotive News Europe, att Geely tänker lansera ett nytt elbilsmärke. Därmed ska Geely ta sig an Tesla. 

Bilmärket kommer positionera sig i premiumsegemntet och heta Zeekr. Märket ska skötas av enheten Lingling Technologies, enligt tre källor som har pratat med publikationen. 

Geely äger som bekant Volvo Cars, och så även 9,7 procent av Daimler. Den kinesiska bilkoncernen kommer lansera nya elbilar som baseras på SEA arkitekturen (Sustainable Experience Architecture) som lanserades i september. 

Det kommer vara ett bytt försök av Geely att slå sig in i premiummarknaden och göra bilar likt Mercedes-Benz. Genom detta ska de försöka slå Tesla. 

LÄS MER: Beskedet: Volvo och Geely fördjupar samarbetet

Som en del av den nya strategin kommer de även öppna upp hubbar för att sälja bila, till ett fast pris och därmed avviker de från traditionen att sälja bilar genom återförsäljare, en metod som lyckades för Tesla. 

Biltillverkarna i Kina konkurrerar de stora märkena Volkswagen och Toyota, men elbilstillverkaren NIO säljer dyrare fordon och ser BMW som en rival. Dock har många konventionella biltillverkarna använder ett nytt varumärke för att lansera elbilar i landet, däribland Great Wall (BMW). 

Geely ville inte kommentera uppgifterna. 

Den kinesiska staten har börjat stödja de så kallade ”nya energibilar” (elbilar, laddhybrider, och vätgasbilar), som en konsekvens av luftföroreningarna i landet och klimatförändringarna. 2025 förespås de bilarna stå för 20 procent av försäljningen i landet. 

LÄS ÄVEN: Uppgifter: ny Lotus visas upp i sommar

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com