Volvo 360c ska ersätta flyget

Konceptbil visar på potentialen hos självkörande teknik.

Självkörande bilar kommer att förändra bostadsmarknaden och bidra till minskat flygande. I alla fall om man frågar Volvo.

I en framtid där självkörande teknik har slagit igenom öppnas möjligheter för att kunna använda bilen på andra sätt än vad vi är vana vid. Renault, till exempel, tror att självkörande bilar kan utmana charmen med att åka buss.

Volvo ser det inte så. Med konceptbilen 360c vill Volvo Cars i första hand utmana inrikesflyget. Grunden för 360c är en helt autonom, eldriven bil utan någon möjlighet att få köra själv. Just avsaknaden av ratt, pedaler och förbränningsmotor öppnar möjligheter för flexibel möblering när man inte är bunden av sätesradernas traditioner.

Volvo Cars

Vad sade du att den hette?

I stället föreställer sig Volvo att man ska kunna använda sin bil som sovrum, kontor, vardagsrum eller varför inte biosalong, samtidigt som man tar sig från en plats till en annan. Och det vore inte Volvo om man inte sörjt för säkerheten. Till och med ett särskilt säkerhetstäcke ingår i sovmiljön, som ska göra samma jobb som ett vanligt trepunktsbälte vid en eventuell olycka.

Helst ska förstås olyckor undvikas helt och hållet och därför kommunicerar Volvo 360c med sin omgivning med hjälp av ”externa ljud, färger, visuella effekter, rörelser och kombinationer av dessa verktyg”. Drivkraften är förstås den samma som när Jaguar satte ögon på sin självkörande bil: andra, inte lika självkörande trafikanter måste kunna känna att de uppmärksammats.

I förlängningen ser Volvo den självkörande bilen som milt samhällsomstörtande: när man inte längre behöver utsätta sig för pendlingskrångel till och från arbetet, vare sig det är i trängseln på bussen eller bakom ratten i bilkön, utan i stället kan luta sig tillbaka i sin egen privata kupé medan man bläddrar igenom mailen, kollar Facebook, hackar Pentagon eller vad man nu gör med sin tid kommer man att bry mindre om var man bosätter sig. Närheten till arbetsplatsen kommer spela mindre roll, bostadsmarknaden kommer att utsättas för lägre pristryck och bostäder kommer helt enkelt att bli billigare. Enligt Volvo, då.

Bara fyra timmar från stan? Perfekt.

Nåja, riktigt så allvarliga konsekvenser kanske inte Volvo 360c kommer att få. ”Vi ser på 360c som en konversationsstartare, där vi kommer att få fler idéer och svar i takt med att vi lär oss mer. Men vi tror ändå att helt autonom körning har potential att förändra vårt samhälle i grunden på många sätt”, säger Mårten Levenstam som har titeln senior vice president för corporate strategy på Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Men på en punkt menar man allvar. Volvo 360c vill utmana flygindustrin, särskilt då kortare inrikesflyg där enkelheten i att ta bilen till destinationen ska väga tyngre än den tidsvinst som flyget kan konkurrera med. Särskilt nämner man högtrafikerade amerikanska rutter som New York till Washington DC, Houston till Dallas och Los Angeles till San Diego där resenärerna skulle göra klokt i att, i stället för att köa till säkerhetskontrollen, bädda ner sig i bilen och sova sig fram till målet.

Men vänta nu. Det är ju inte flyget som ska vara rädda för Volvo 360c. Det är SJ:s nattåg. För vad är väl omaket med taxiresan till flygplatsen och kön till säkerhetskontrollen jämfört med alla förseningar och inställda tåg och bråk med SJ:s kundservice om ersättning när du inte kommit dit du skulle? Om jag vore järnvägsoperatör skulle jag vara orolig på allvar.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com