Volkswagen funderar på att börsnotera Porsche

Vill få in extra ekonomiskt kapital

Volkswagengruppen överväger att knoppa av och börsnotera Porsche för att få in extra ekonomiskt kapital. 

Volkswagen överväger att knoppa av och börsnotera Porsche för att öka dess värdering, enligt källor till Automotive News Europe. 

Enligt källorna kan Volkswagengruppen använda alla intäkter från en potentiell börsnotering för inköp, eller tekniska investeringar. Det är möjligt att en börsnotering sker nästa år, även om ingen tidsplan har fastställts.

Diskussioner pågår inom Volkswagen, och det är inte säkert att det kommer leda till en börsintroduktion, säger källorna.

LÄS MER: Officiell: Porsche 911 GT3  

Om Volkswagen genomförs listningen av Porsche separat på börsen, är det ett drag som kan samla in mellan 20 och 25 miljarder euro (200 och 251 miljarder svenska kronor) i kapital. 

En sådan åtgärd, skulle delvis minska Volkswagens ägande av Porsche, som de slutligen köpte 2012, då de förvärvade 50,1 procent av den tyska biltillverkaren för 4,46 miljarder euro. Det avslutade ett sjuårigt övertagande. 

Porsche kom överens om att bilda ett gemensamt bolag med Volkswagen 2009 efter ett misslyckad försök att ta över Volkswagen och hamnade då i en akut ekonomisk kris.

Volkswagen ville inte kommentera uppgifterna. 

LÄS ÄVEN: Läckta bilder: Här är Volkswagen ID.6

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com