Volkswagen attackerar Pikes Peak

Siktar på att slå elbilsrekord.

Att Volkswagen satsar stort på elbilar har knappast undgått någon. Nu ger man sig också in i motorsporten.

Zebulon Montgomery Pike gav upp sitt försök att klättra upp för berget. När snön nådde midjehögt i höjd med Mount Rosa vände Pike tillbaka, slutade sin karriär som upptäcksresande och blev militär. Sedan dog han 1813, i 1812 års krig, när britterna sprängde sina ammunitionsförråd i det som vi i dag känner som Toronto.

Så han fick aldrig uppleva när Sébastien Loeb 200 år senare stormade upp för berget på åtta minuter och 13 sekunder. Det rekordet står sig fortfarande i världens kanske mest kända backtävling.

Varje år, sedan 1916, tävlar man nämligen i vem som kan besegra den 4.302 meter höga toppen i Colorado på kortast tid. Ari Vatanen gjorde sig odödlig här (om han inte nu redan var det) genom att inte bara komma först, utan också spela in sin bedrift. Rullen som resulterade kallade man för Climb Dance och har du inte sett den, gör det. Och kom inte sedan och säg att du kan köra bil.

För det kan du inte.

Fast Volkswagen säger ”pfft”. I sitt försök att lägga dieseldebaclet bakom sig sprutar de ur sig eldrivna konceptbilar på löpande band och lovar en framtid där man kommer att erbjuda, vad är det nu, fyra miljoner batteridrivna modeller eller någonting sådant. Om det finns någon människa som detta har undgått kommer man också att ställa upp i årets Pikes Peak, med en elbil. Så att det verkligen, verkligen ska framgå att man satsar på elbilar.


Läs mer: Volkswagen I.D. Vizzion ska bli lyxbil


Med Volkswagen I.D. R Pikes Peak siktar man på att radera Rhys Millens elbilsrekord och för att klara av det har man inte bara mönstrat med bil utan också med fransmannen Romain Dumas, som tagit hem totalsegern inte mindre än tre gånger. Men om I.D. R Pikes Peak får vi knappt veta någonting alls, inte mer än att den kommer att vara fyrhjulsdriven. Jo, och att den ska fungera som ” teknisk ambassadör för e-mobilitet”. Och så har vi fått ett par datorrenderade bilder som visar att den kommer att ha en väldigt, väldigt stor vinge där bak.

Om Volkswagen kommer att lyckas i sitt uppsåt får vi veta den 24 juni. Då kommer nämligen årets upplaga av Pikes Peak International Hill Climb, eller The Race to the Clouds som tävlingen också kallas, att äga rum.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com