Vill köpa Lamborghini för 7,5 miljarder euro – nobbas

Konsortiet vill ha ett strategiskt partnerskap med Volkswagen

Ett konsortium vill köpa upp Lamborghini från Volkswagengruppen. Men Audi, som ansvarar för affärsstrukturen för den italienska biltillverkaren nobbar budet.

Det har länge surrats om Lamborghinis framtid. Som du redan vet så äger Volkswagengruppen Lamborghini. Det har tidigare spekulerats i både Lamborghinis och Ducatis framtid hos Volkswagen, något som Bytbil tidigare har skrivit om. Till slut kom Volkswagen fram till att de båda biltillverkarna ska stanna kvar inom koncernen.

Men som en blixt från klar himmel har nu Audi fått erbjudande om att sälja Lamborghini för 7,5 miljarder euro, motsvarande 75 miljarder svenska kronor. Men budet har nobbats, rapporterar Automotive News. 

LÄS MER: Då överger Lamborghini renodlade bensinmotorer

Parten som är intresserad av att ta över den italienska biltillverkaren är schweiziska Quantum Group tillsammans med brittiska investerare. De lämnade in en avsiktsförklaring under onsdagen. Till skillnad från praxis, så är avsiktsförklaringen enbart påskriven av den ena parten, Quantum. Men redan nu har de fått nobben av Audi.

Quantums vd, Rea Stark Rajcic, grundade Piëch Automotive för två år sedan tillsammans med Anton Piëch, som är son till den tidigare Volkswagenchefen Ferdinand Piëch. Quantum kommer erbjuder Lamborghinis anställda en femårig anställningsgaranti och planerar även att ta över den italienska biltillverkarens ledningsgrupp, inklusive dess motorsportdivision, om och när köpet är genomfört. De vill även i framtiden ingå i ett strategiskt partnerskap med Volkswagengruppen när väl köpen är genomfört. 

LÄS ÄVEN: Gokartversion av Lamborghini Huracán lanserad

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com