Uppgifter: Apple nära elbilspartner

Turerna kring apples elbil fortsätter och teknikjätten sägs vara nära att skriva kontrakt med en partner för att kunna tillverka dess framtida elbilar. 

Vi har ett antal gånger skrivit om turerna kring Apple och deras elbilsplaner. De hade ju tänkt att utveckla en elbil tillsammans med Hyundaikoncernen och Kia, men som alla vet, så bröt förhandlingarna samman och det blev ingenting av det hela. Sedan dess har teknikjätten från Kalifornien lämnat in ett antal patentansköningar på teknik för självkörande bilar. 

De har även fått en varning, eller ett gott råd, beroende på hur man ser på det, från Toyota, att bilindustrin är en tuff bransch, och det inte bara gäller att tillverka bilar, utan även ta hand  om sina kunder under en lång tid. Nu har det kommit nya uppgifter om Apples eventuella inträde som elbilstillverkare. The Korea Times skriver nämligen om att LG Electronics saamarbetar med ett kanadensiskt företag som heter Magna International, och tillsammans är de tydligen nära att skriva ett kontrakt med Apple om att tillverka dess elbilsmodeller. 

Enligt källor till tidningen, så ska LG Magna e-Powertrain tillverka de fordonsvolymer som Apple vill ha, dock diskuteras fortfarande detaljer kring avtalet. Även om tillverkningsvolymerna inte kommer vara så  stora, kommer teknikjätten använda första generationen av elbilarna för att se om fordonen går att marknadsföra. 

– Eftersom LG Group-dotterbolag, inklusive LG Display, LG Chem, LG Energy Solution och LG Innotek redan ingår i Apples leveranskedja för olika delar, behöver Apple inte oroa sig för några leveransproblem, säger källan till The Korea Times. 

LÄS MER: Mercedes elektriska flaggskepp EQS officiellt lanserad

För ett tag sedan lade LG ned sina mobiltelefonsatsning, och därmed har investerarnas krav ökat på att företaget ska visa upp resultat från sin bildelsavdelning. Varumärket behöver en konkurrenskraftig partner för att kunna visa upp sina elbilsdelar. 

– Ur den synpunkten är LG: s satsning på Apple EV ganska bra, och vice versa för Apple, säger en annan källa till tidningen. 

När väl avtalet är påskrivet, så kommer en prototyp av Apples elbil att byggas och visas upp någon gång i början av 2024, alltså om tre år. 

LG Magna e-Powertrain är värderas till en miljard dollar, och kommer tillverka elmotorerna, växelriktare, och laddare i kupén. LG kommer äga 51 procent av det nya företaget, medan Magna äger resten. Tidigare har LG levererat motorer, batteripaket och andra komponenter till GM:s Bolt och till Tesla. 

LG ville inte kommentera uppgifterna. 

LÄS ÄVEN: Officiell: Audi Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com