Suven kan bli Ferraris sista V12:a

Kan bli sista modellen med V12:a

När Ferrari Pursangue lanseras kan det bli den italienska sportbilstillverkarens sista modell som har en renodlad V12-motor.

BMW slutar tillverka V12-motorer, men ska fira den med en ny BMW M760i som enbart kommer säljas i USA. Ferraris suv, Ferrari Purosangue lär lanseras senare i år. Enligt uppgifter i april förra året, skulle den nya modellen få en V12-motor.

Purosangue skulle dessutom leverera mer än 800 hästkrafter, vilket är fler än vad konkurrenten Lamborghini Urus mäktar med – 650.

Nu rapporterar The Supercar Blog att Ferrari Purosangue, som har kodnamnet F175, kan bli den sista modellen från Ferrari som har en V12-sugmotor. Dessutom överväger den italienska sportbilstillverkaren att lansera en hybridversion, som har kodnamnet F167.

Om ryktena stämmer, kommer ersättaren till 812 Superfast med all sannolikhet ha en V12-motor som får hjälp av en elmotor, och kommer därmed vara en hybrid.

I september rapporterades det om ett alternativ för Ferrari och dess V12-motor. Det skulle i så fall vara att turboladda motorerna, i stället för att hybridisera dem. Dock skulle cylindervolymen minska.

Dessutom verkar det som att Ferrari jobbar på ett projekt som har kodnamn 244. Om uppgifterna stämmer, jobbar i så fall Ferrari på en helelektrisk modell.

Vi får se när Ferrari Purosangue lanseras, men den kommer antagligen konkurrera med förutom Lamborghinin, även med Aston Martin DBX S.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com