Smart gör konceptbil för maskinåldern

Smart Vision EQ Fortwo är självkörande.

När Smart funderar över framtiden är den full av artificiell intelligens. Vi anar oråd.

Den teknologiska singulariteten har förutspåtts inträffa år 2040. Då kommer våra maskiners artificiella intelligens vara så avancerad att den klår människans gamla sunkiga hjärnor och vad händer då? Jo, artificiell intelligens utvecklar sig självt, så att den blir ännu bättre, som utvecklar sig självt, så att den blir ännu bättre, så att den … ja, ni förstår.

Våra maskiner kommer helt plötsligt att bli oändligt mycket duktigare än oss på allting och vi kommer att bli fullständigt överflödiga i maskinernas värld. Gissningsvis kommer de inte ens att behöva oss som batterier, eftersom människor trots allt är ganska värdelösa som strömkällor oavsett vad scifi-rullen Matrix försökte tuta i oss.

Honda

– Hej, jag är här för att ta över världen nu.

Småbilstillverkaren Smart har begripit det här – annars skulle de ju heta någonting helt annat – och på den stundande Frankfurtsalongen kommer de att visa upp ett koncept som förutspår vilka maskiner som framtidens härskare – maskinerna – kommer att använda för persontransport. Förlåt, maskintransport.

Smart Vision EQ Fortwo är en helt självkörande bil som är tänkt att delas i bilpooler. Med hjälp av svärmintelligens, ett sätt för en enskild enhet att förhålla sig till de andra enheterna i en flock, ska det alltid finnas en bil i din mekaniska överherres omedelbara närhet.

Utåt kommunicerar den med sina strålkastare som kan efterlikna ögonrörelser, baklyktor som kan visa meddelanden och med skärmen i grillen som kan visa vad som helst. Till och med rutorna har elektronik som ska kunna visa nyheter, väder eller propaganda mot mänsklighetens fortsatta existens.

Bilen är tvåsitsig och om man som användare kan tänka sig att dela sin bil med en annan passagerare enligt ett 1+1-mönster kan man ”få kontakt med andra intressanta användare”. Det låter lite som Tinder – om nu robotar använder sådant. Jag vet inte.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com