Porsche satsar på syntetiska bränslen

Porsche ska samarbeta med Simens Engery och andra företag i ett pilotprojekt där klimatneutrala syntetiska bränslen på en industriell skala från vindkraft ska produceras. 

Bytbil har tidigare skrivit om att Porsche inte kommer utveckla 911 som en elbil, utan letar efter samarbeten att producera syntetiska bränslen med. Nu kommer Porsche bland annat samarbetar med Simens Energy som ska bygga en vindkraftpark för 36 miljoner euro (cirka 366 miljoner svenska kronor) i Magallanes-provinsen, södra Chile, rapporterar Automotive News Europe. Parken ska producera ekobränslen i en process som använder förnybar energi, vatten och koldioxid som huvudinput, och syre som huvudutsläpp.

Slutprodukten är ett syntetiskt bensin som är 90 procent mindre kolintensiv än sin petroleumbaserad motsvarighet, samtidigt som den är kompatibel med existerande infrastruktur och bilar.

Idén kan användas på kuster där det blåser mycket och projektets mål är att producera syntetiskt bränsle 2026, som ska kosta 1,5 euro (15 kronor) per liter. Det kan jämföras med att i Tyskland så kostar bensinen 1,3 euro (13 kronor) per liter idag. Målet är att producera 130 000 liter till Porsche 2022, som biltillverkaren kommer betala 20 miljoner euro för. Två år senare ska projektet skala upp till 55 miljoner liter. 

LÄS MER: En miljon Porsche Cayenne har tillverkats

Under pilotfasen har Porsche ett exklusivt kontrakt att köpa bränslet, som initialt planeras att användas i dess Experience center, men även inom dess motorsportsektion. Porsche forskar på uppdrag av Volkswagengruppen. 

– Elektromobilitet har högsta prioritet hos Porsche. E-Fuel för bilar är ett värdefullt komplement till dem,  om de produceras i delar av världen där ett överskott av hållbar energi finns tillgängligt”, säger Porsches VD Oliver Blume i ett uttalande.

Porsche sade att e-bränslen kan användas i förbränningsmotorer och laddhybrider, och kan användas i det beninfltiga nätverket av bensinstationer.

Kritikerna till projektet hävde dock att syntetiska bränslen är väldigt ineffektiva och måste subventioners kraftigt och för prioriteras för former av transport, exempelvis fartyg och flygplan som inte så enkelt kan minska utsläppen. 

LÄS ÄVEN: Elbilsracet: Porsche Taycan Turbo S mot Tesla Model S Performance

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com