"Politikerna beskattar oss till döds"

Robert Collins ilska över orättvisan mot landsbygden

Dyrare bensin, höjd fordonsskatt och försämrade reseavdrag.
Motorjournalisten Robert Collin tycker synd om bilägarna:
– Svenska politiker hänger upp sitt hopp på elbilar och har bestämt sig för att beskatta de andra bilarna till döds, säger han.

Du som läser Bytbil regelbundet har säkert noterat nyhetsrubrikerna de senaste månaderna:
• Höjd bensinskatt från 1 januari.
• Fordonsskatterna chockhöjs för malusbilar nästa år.
• Omkring 200 000 svenskar kommer att förlora sitt reseavdrag för bilpendling.
• Miljözoner genomförs i Stockholm och ungefär 4 av 10 bilar stängs ute nästa år.

Robert Collin har varit motorjournalist i 35 år, men menar att han aldrig tidigare upplevt så många förändringar på så kort tid för svenska bilister:
– Nej, det är en enorm omställning för många bilägare. Men det beror i grunden på elbilar.
Hur menar du?
– Alla politiker hänger upp sitt hopp på elbilar och ska beskatta de andra bilarna till döds. Så utan elbilen hade vi kanske inte sett de här senaste politiska besluten.
– Politikerna vill ju att alla svenskar ska köra elbil nu. Men att det är orealistiskt för de flesta av oss bryr sig politikerna inte om.

Collin hävdar att de som har köpt – eller snart ska köpa – en elbil eller hybrid står med ”svarte Petter” när de ska sälja bilarna.
– Just nu är det en bra affär med tanke på bonus-malus, men om man i framtiden ska sälja sin elbil privat så kommer man att göra en stor förlust. Precis så som det var med etanolbilarna när de kom, de blev i princip osäljbara.
– Jag varnade för etanolbilarna på den tiden och fick rätt. Jag kommer få rätt om elbilar också.

Robert Collin befinner sig för närvarande i sitt hus ”nära södra lapplandsgränsen”. Här har folk fem mil till närmaste samhälle med en vårdcentral och matbutik. Och tio mil till större samhälle där sjukhuset finns.
– Ska de köpa en elbil? Nej, de har inte pengarna och når inte heller fram på en laddning när det är 35 grader kallt på vintern, säger Collin.
– Här kör folk gamla Volvo 240 och 745 och de är i fint skick. Det är bilar som är värda 10000–12000 kr och det är vad de flesta har råd med.

Collin menar att på landsbygden är en gammal bensin- eller dieselbil det enda fungerande alternativet:
– Bilen har man för att komma fram. Det gör man inte med en elbil för 400 000 kronor för den har slut på strömmen innan man är framme.
– Och kollektivtrafik? Det är tre bussar om dagen, så hur ska man passa in de turerna med sjukhusbesöket?
– Annie Lööf var ju så otroligt nöjd att hon sänkt skatten till glesbygdsborna med 137 kr, men sen slår hon oss i huvudet med en prishöjning på diesel. Det är glesbygdsborna som kör de längsta sträckorna och som dieseln kostar mest för.

Om man funderar på att köpa en bil de kommande månaderna, vad ska man satsa på?
– Köp en begagnad bil, helt klart. Men se till att bilen har en modern miljöklassning, gärna Euro 6 som man nog kan köra väldigt länge på. Det som var miljödiesel för två år sen är plötsligt förbjudet att köra i Stockholm – och jättedyrt.

Du verkar inte ha särskilt höga tankar om svenska politiker?
– Det är ju bara plakatpolitik hela tiden. När politiker så tydligt tar ställning mot bilar så trodde man ju att de skulle satsa på järnväg och kollektivtrafik, men det har ju inte skett.
– Och Miljöpartiets idé är att förtäta städerna så att alla ska ta cykeln till jobbet. Det är tydligen så vi svenskar ska rädda världen.

 

Fakta – alla nyheter som påverkar bilister

Höjt pris på bensin- och diesel
Genomförs 1 januari 2020. Höjningen blir 15 öre per liter på bensin och 10,25 öre på diesel.

Nya reseavdraget
Omkring 200 000 svenskar kommer att förlora sitt reseavdrag för bilpendling – de flesta andra får sänkt avdrag.
Läs här: Så blir nya reseavdraget

Fartgränser sänks från 90/100 till 80 km/h
Trafikverket vill sänka hastigheten från 90 och 100 till 80 km/h på hundratals mil av vägar i hela Sverige. Samtidigt kommer beskedet att 1000 nya fartkameror ska sättas upp för att övervaka de sänkta fartgränserna.
Det definitiva beslutet tas i oktober i år.

WLTP-skatten
Fordonsskatterna chockhöjs för malusbilar nästa år. Men gränsen för att få klimatobonus höjs. Målet är att få fler att köpa el- och hybridbilar.
Till exempel får Sveriges mest sålda bil Volvo V60 D4 sin skatt höjd från 5000 kr till 7398 kr, en ökning med nästan 50 procent.
Läs här: Så blir skattechocken på nya bilar

WLTP-skatt på husbilar
Det blir nu krav på att nya husbilar ska vara testade med en ny metod för koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning, ett så kallat WLTP-värde. Reglerna trädde i kraft den 1 september och innebär att husbilens WLTP-värde kommer att ligga till grund för beskattning. Husbilar som redan är registrerade påverkas inte av de nya reglerna.
Konkret betyder Transportstyrelsens besked att skatten på en ny husbil kan bli cirka 28 000 kr om året de tre första åren.

Miljözoner
Stadsfullmäktige i Stockholm klubbade igenom miljözonerna på sitt möte 2 september. Sedan skärps zonerna 2022 och Euro 5 blir lägsta tillåtna nivå. Ungefär 4 av 10 bilar stängs ute nästa år.
Läs här: bilarna som förbjuds i Stockholm nästa år

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com