Polestar 1 har lämnat Volvo

Underskön coupé får 600 hybridhästar.

Nya Polestar 1 är inte en Volvo. Det hindrar den förstås inte från att fortfarande vara väldigt mycket Volvo.

Nog blev vi en smula förvånade när Volvo meddelade i somras (?) att man tänkte knoppa av sin nyförvärvade prestandadivision Polestar. Men nu har det hänt och Polestar 1, som den första modellen heter, är inte en Volvo.

Och ändå är det förstås en Volvo, en S90 som tappat ett par dörrar och fått nya emblem. Polestar 1 bygger nämligen på precis samma SPA-plattform och formspråket är nära besläktat med Volvos. Känns den igen? Självklart, för det är i princip en blåkopia av 2013 års Volvo Concept Coupé.

Volvo Cars

Formskön redan då.

Coupén är 2+2-sitsig, alltså med plats för två fullvuxna och två mindre människor där bak. Karosspanelerna är tillverkade av kolfiber (!) och under skalet finns bland annat adaptiv stötdämparteknik från svenska Öhlins. Bakhjulen drivs av varsin elmotor, vilket möjliggör så kallad momentvektorisering – alltså att motorkraften kan balanseras mellan ytter- och innerhjul så att driftvinklarna blir alldeles lagom stora.

För så är det så klart, Polestar är en elbil med 15 mils räckvidd. Men här finns också en förbränningsmotor – Polestar säger inte vilken ­– och tillsammans ska de generera 600 hästkrafter. Räkna alltså med att Nummer Ett kommer att röra på sig när man ber om det.

En helelektrisk, mindre Polestarmodell (du får själv räkna ut vad den ska heta) kommer att lanseras under 2019 och den ska rikta udden mot Tesla Model 3. Apropå 3, så kommer också en Polestar-suv under 2020. Och ja, den ska heta ”3”. Allihop ska de tillverkas i en alldeles ny fabrik i kinesiska Chengdu, åtminstone efter att den är färdigställd om två år.

Volvo Cars

Och sex miljarder kronor.

Vadå, trodde du att Sverige var fint nog för Polestar? Inte då. Redan nu kan du i alla fall lämna in en intresseanmälan, men inte hos din vanliga Volvohandlare. Nej, Polestar 1 kan bara konfigureras och beställas på nätet eller i en app och om du ändå tvunget vill klämma på bilen innan du betalar ska ett antal Polestar Spaces öppna där man ska kunna uppleva underverket i verkligheten.

Faktiskt verkar det som om du inte kommer att kunna köpa en Polestar 1 överhuvudtaget. För i pressmaterialet säger man att bilen ska prenumereras i perioder om två eller tre år. Tjänsten ska inkludera alla bilägandets aspekter utan att kräva någon handpenning. Men Polestar, om man vill äga sin bil, hur gör man då?

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com