Nya SL ersätter Mercedes-Benz AMG GT Roadster

Ska visas upp senare i år

Mercedes-Benz AMG är på gång med en ny generation av SL och GT. Och när SL gör entré på marknaden kommer den ersätta GT Roadster. 

Mercedes-Benz AMG har fått i uppgift att utveckla nästa generation av den ikonsiska SL, som kommer säljas tillsammans med den framtida generationen av Mercedes-Benz AMG GT.

Båda bilarna kommer dela plattform och drivlinor, och kanske även några designinslag. För att skilja mellan dem, så kommer GT erbjudas enbart som coupé, medan SL kommer fortsätta vara en cabriolet, säger AMGs vd, Philipp Schiemer, i en intervju med Car and Drive. 

LÄS MER: Mercedes AMG GT Black Series slog varvrekordet runt Nordschleife

Den nuvarande generationen av Mercedes-Benz GT Roadster som debuterade på Paris bilsalong 2016, kommer fasas ut med ankomsten av nya SL, som förväntas visas upp senare i år.

Utöver stilarna på karossen kommer det finnas andra skillnader mellan GT och SL. SL kommer ha 2+2 sittplatser, då den även kommer ersätta S-Class Coupé, medan GT antagligen kommer fortsätta vara tvåsitsig. 

SL kommer även ha fyrhjulsdrift, antingen som standard, eller som tillval. Det är oklart om alternativet kommer erbjudas på GT. Tittar man på drivlinorna, så kommer SL både finnas som mildhybrid och även som laddhybrid. Den sistnämnda kommer ha AMG:s nya V8-baserade system som kan leverera över 800 hästkrafter, något som Bytbil tidigare har skrivit om. Förbränningsmotorn är en fyraliters V8-motor med dubbelturbo. Till det finns en bakmonterad elmotor, vilket tillför 94 hästar. Den kan boostas och då genererar den tillfälligt 201 hästar. 

LÄS ÄVEN: Mercedes minskar kraftigt antalet tillval till sina modeller

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com