Ny fabrik i Norge kan leverera batterier till Tesla

Ska kunna leverera batterier till Teslas fabrik i Tyskland

Panasonic, Teslas batterileverantör, funderar på att öppna en fabrik i Norge tillsammans med Equinor och Norsk Hydro, i fabriken ska litiumbatterier produceras.

Batteri- och elbilsutvecklingen går allt snabbare och bilarna får allt längre räckvidd. Vi har tidigare skrivit om att 2024 kommer en batteridriven elbil kosta lite som en bil med förbränningsmotor. Panasonic, som är Teslas batterileverantör, funderar på att öppna en fabrik i Norge tillsammans med Equnior och Norsk Hydro. I fabriken ska litiumbatterier produceras, rapporterar Automotive News Europe.

Fabriken skulle ”baseras på Panasonics ledande teknik och riktar sig mot den europeiska marknaden för elfordon och annat som är tillämpningsbart” sade företaget i ett uttalande. 

Fabriken skulle kunna leverera cylindriska batterier till Teslas första europesiska anläggning som ska öppna nästa sommar i närheten av Berlin. 

LÄS MER: Tesla Model 3 uppdaterad – får längre räckvidd

Företagen ska kontakta biltillverkare och andra potentiella kunder i Europa samt relevanta myndigheter i Norge, men även på andra platser i världen. Enligt dem ska de presentera sina resultat i mitten av 2021. 

– Vi förväntar oss att batteriproduktionen kommer växa snabbt som en lösning på världens största utmaning, klimatförändringarna, säger Arvid Moss, chef för energi och företagsutveckling på Hydro. 

Norge är starkt beroende av sina intäkter från olja och gas. De tänker bli världens första land som avslutar försäljningen av fossildrivna bilar och har satt 2025 som deadline. Idag utgör cirka 60 procent av bilförsäljningen varje månad av renodlade elbilar. 

LÄS ÄVEN: Nu är Tesla självkörande – övervakas noga av myndigheter

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com