Miljöorganisation: e-bränslen går inte ihop – varken miljömässigt eller ekonomiskt

Menar att elbilen släpper ut betydligt mindre koldioxid under sin livscykeln

Tidigare har har bland annat Porsche har meddelat att de kommer satsa på syntetiska e-bränslen för att minska sina utsläpp. Men nu har en europeisk miljölobbygrupp sågat satsningen vid fotknölarna.

Bytbil har tidigare berättat om att Porsche satsar på syntetiska e-bränslen, som den tyska sportbilstillverkaren menar släpper ut betydligt mindre skadliga partiklar än vanliga oljebaserade drivmedel, och genom hela processen är lika miljövänligt som en elbil. 

De kommer använda tekniken inom motorsport och till sina bilar som används för bandagar. Samtidigt understryker de att bränslet är ett komplement som kan förlänga livet på förbränningsmotorerna. 

Den europeiska lobbyorganisationen Transport & Enviornment menar dock en i rapport, att satsningen på e-bränslen inte går ihop, varken miljömässigt, eller ekonomiskt. I juni ska EU ha en översyn över sina utsläppsstandarder, och då vill olika industrier lägga till utsläppskrediter för bland annat avancerade biomedel och syntetiska e-bränslen.

LÄS MER: Elbilsrapport kritiseras för felaktigheter – kopplas till brittisk biltillverkare

Men organsationen menar att elektrifiering av bilar genom batterianvändning är överlägset det effektivaste sättet av få ned utsläppen från bilarna. Skulle man köra en bil med syntetiska bränslen som produceras med förnybar el, skulle behöva nästan fem gånger mer energi än när man kör med en batteridriven bil. Även livscykeln är mindre. Enligt deras beräkningar så är driftkostnaderna i genomsnitt 43 procent högre för en bil som kör på e-bränslen, jämfört med elbilar, och totalkostnaden skulle vara tio procent högre, även om man köper en helt ny elbil.

Tittar man är ur ett miljöperspektiv, så menar organisationen att elbilen släpper 40 procent mindre koldioxid under sin livscykeln jämfört med en bil som kör med godkända e-bränslen, och kräver betydligt mer energi jämfört med en elbil. Satsningen på e-bränslen skulle även försena omställningen till eldrift. 

LÄS ÄVEN: Rimac visar upp sin prototyp – dragrace mot Porsche Taycan Turbo S

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com