Köpguide Nissan Qashqai 2007-2017

Kompetent Crossover är Nissans storsäljare.

Nissan hade gjort hemläxan ordentligt när de släppte sin crossover Qashqai. Ritad och byggd i Europa fick bilköparna snabbt upp ögonen för bilen.

På ett sätt gjorde Nissan livet lite svårare för sina kunder genom att döpa sin nya modell till det svåruttalade Qashqai. Jag misstänkte först att man syftade på den fina casino- och badorten Cascais i Portugal men namnet är faktiskt taget från en nomadstam i sydvästra Iran. I Japan och Australien kallades den först Dualis då japanerna befarade att namnet skulle uttalas ”cash cow” (kassako). Mycket riktigt har Qashqai ofta kallats just det i engelskspråkiga texter syftande på bilens framgångsrika försäljning.

Vad gjorde den så poppis?
Helheten skulle jag vilja påstå. En lagom stor familjebil som såg ut som en SUV men var komfortabel som en personbil. Välbyggd som de flesta japaner och med en design som inte skämdes för sig på garageuppfarten. Priset var överkomligt och den kom i rätt tid. SUV-vågen gick fram som en tsunami men många kunder vare sig behövde eller ville ha rena terrängegenskaper.

Ingen riktig terrängbil alltså? Vad var det då?
Helt enkelt det som kallas crossover. Stor som en samtida Ford Focus eller Opel Astra men högre och med ökad markfrigång.

Bottenplattan var helt ny. Designen skapades vid Nissans designcenter i London och konstruktionen leddes av NTCE i brittiska Cranfield. Själva bilbyggandet skedde i Sunderland och man kan alltså säga att Nissan återskapat en bit engelsk bilindustri, vilken britterna själva målmedvetet tagit livet av för ett par decennier sedan.

Motoralternativen som räknades från start var turbodieseln 2,0 dCi på 150 hk/320 Nm (från koncernkollegan Renault) med fyrhjulsdrift och bensinversionen på 2,0 l med 140 hk. Dessutom fanns det klenare maskiner som enbart levererades med framhjulsdrift. Just ”fusk-SUV” låg också rätt i tiden. Merparten av Nissans kunder i Europa behövde inte fyrhjulsdrift men däremot att bilen såg ut att ha det.

Men den som köpte en Qashqai med fyrhjulsdrift fick inte en ”fusk-SUV”. Systemet för fyrhjulsdrift var det samma som i den avgjort mer SUV:iga Nissan X-Trail och inte så illa alls. Det kallades All-mode och föraren kunde välja på flera inställningar. I läge Auto var Qashqai framhjulsdriven men om väglaget av någon anledning blev slipprigt och framhjulen började slira fördelades kraft till bakhjulen. Inkopplingen skedde elektroniskt.

En tacksam finess var att fyrhjulsdriften kunde ”låsas” 50/50 men endast i hastigheter upp till 40 km/h. Systemet kunde också ställas in för endast framhjulsdrift.

Fyrhjulsdrift fanns fortfarande som tillval i kombination med turbodieseln dCi 130 hk på 1,6 l. Dock gick det inte att kombinera fyrhjulsdrift med automatlåda.

Och designen? (Vi brukar aldrig slippa den punkten)
Tack, en bra fråga. Vi har redan nämnt att Qashqai designats i London. Inget känt designernamn har anknutits till den men den hade fina proportioner och var diskret utan att bli tråkig.

Nissan

Visades som koncept redan 2004.

2010 kom en facelift som främst gjorde fronten vassare med nya strålkastare, nya skärmar och huv samt lägre luftmotstånd. Bakljusen fick nya LED-lampor. Men jag höll på att glömma Nissan Qashqai +2. Det var en förlängd version som fick 13 cm längre axelavstånd och totalt 22 cm mer i längd, vilket möjliggjorde en tredje stolsrad. Qashqai +2 byggdes från slutet av 2008 till 2013 års modell.

Terrängbil var det alltså inte fråga om. Däremot fick Nissan Qashqai pressberöm för sin fina åkkomfort. Den gick mjukt och tyst vilket inte direkt varit utpräglade drag hos SUV:ar dittills. Det satt skruvfjädrar fram med nedre triangellänkar och krängningshämmare. Bak satt det multilänkaxel med två längsgående och två tvärsgående länkarmar. Beröm utgick även för materialkvalitet, förarmiljö och fina framstolar.

Motorpressen gillade den svåruttalade modellen och det gjorde de svenska kunderna också. Första årsmodellen såldes i 1.686 exemplar 2007 vilket gav den 51:a plats i registreringsstatistikens topplista och 0,55 % marknadsandel totalt. 2010 svingade sig Qashqai upp till en 21:a plats i listan med 3.711 registreringar och 1,28 % marknadsandel. Förra året, 2016, sålde man imponerande 5.145 Qashqai vilket gav den 15:e plats i topplistan och 1,38 % marknadsandel. I år räknar Nissan med att sälja cirka 5.000 bilar i Sverige.

2014 är en milstolpe i bilens historik. Då kom nämligen en helt ny Qashqai på en ny bottenplatta, CMF (Common Module Family), utvecklad tillsammans med koncernsyskonet Renault. Den nya tekniken hade lättat bilen 40 kg och det mesta var helt nytt. Designen tog ett jättesprång från den något försiktiga föregångaren och blev i mitt tycke en av de mera lyckade och personliga i segmentet. Nissan har dessutom lyckat skapa ett formmässigt fint släktskap mellan den lyxigare sport-SUV:en Murano och lite mera terrängbilsinriktade X-Trail.

Den nya Qashqai var längre, bredare och – lägre – vilket i kombination med de skarpare linjerna gav ett mäktigare intryck. Bagageutrymmet blev en smula större.

Dessutom ökade antalet säkerhetsfunktioner rejält med autobroms, skyltavläsare, döda vinkelvarnare, filändringsvarning och ett system som varnar om föraren verkar bli trött – och ett mera avancerat multimediasystem.

Svenska kunder kunde nu välja mellan tre motorer. En bensin på 1,2 liter med 115 hk och två dieslar. 1,5-litersmotorn hade 110 hk och en förbrukning på 0,38 l/mil, vilket gav CO2-utsläpp på 99 gram.  Den större dieselmotorn, 1,6 dCi hade 135 hk. 80 procent av alla Qashqai-köpare valde vid det här laget framhjulsdrift. Fyrhjulsdrift erbjuds bara till den starkaste dieseln. I dag är dieselandelen 40 % vilket är en sänkning från cirka 50 %.

Ok, hur har den klarat krocktesterna då?
Mycket bra faktiskt. Qashqai I krockades 2007 och fick maximala 5 stjärnor hos Euro NCAP. Enda kritiken var det övre krockskyddet för fotgängare. Generation II av Qashqai lyckades till och med bättre med de nya, hårdare reglerna 2014. Full pott och fem stjärnor igen med bättre fotgängarresultat.

Vilken Qashqai skall man välja?
Jag skulle nog rekommendera en från generation II, det vill säga från 2014 och framåt. De har mera utrustning, är snyggare, lite större och finns i ganska stort antal. Alternativet en av de modernare dieslarna strax innan 2014. Fortfarande ganska ny bil, barnsjukdomar kurerade och något mindre pengar att hosta upp. Frågan är väl också om du vill ha fyrhjulsdrift. Då minskar utbudet dramatiskt och handlar företrädesvis om generation I. På Bytbil.com fanns vid skrivtillfället 1.184 bilar varav 178 hade fyrhjulsdrift och 648 var dieslar.

Fel och brister då?
Nissan har som de flesta japanska bilmärken god tillförlitlighet och hög byggkvalitet. Problem är ofta modellrelaterade. Klagomål mot Qashqai har bland annat gällt missljud och vägresonansbuller från bakvagnen. Den har fått viss kritik för den lilla 3-cylindriga turbobensinmotorn som anses klen med mycket last i bilen.

Hösten 2012 genomförde Nissan en återkallning för 51.000 bilar efter problem med styrningen. Vissa exemplar kan ha problem med elektroniken. Gå därför igenom alla elektriska funktioner. Fallerar något så dra öronen åt dig. Qashqai ansågs från början ha tveksamt rostskydd men inget tyder på att den gjort sig känd som rostburk.

Starka sidor?
Formgivning, åkkomfort, utrymmen, utbud och driftsäkerhet. En snygg och praktisk familjebil. I synnerhet efter modellskiftet 2014.

Vad får man betala?
Intrycket är att prisnivån på Qashqai är tämligen hög – bra andrahandsvärde är ett annat sätt att uttrycka saken. Det ligger närmast i paritet med BMW 3-serien (vid en snabb och ovetenskaplig koll). Från 120.000 kronor hittar man bilar i vad som verkar gott skick och med vettiga miltal på mätarna. Den genomgripande facelift som kommer i höst kommer antagligen öka inflödet av begagnade Qashqai.

Vem passar den bäst för?
Typiskt bra familjebil som har många plus för just de kunderna och få nackdelar. Trivsam bil för alla resande och troligen få bekymmer. Detta för de som inser att de INTE köper en terrängbil. För den som uppskattar och behöver fyrhjulsdrift rekommenderas andra märken och modeller, mest för att det blir lättare att hitta en bil då. Titta i så fall gärna på Suzuki och Subaru som är erkänt duktiga på fyrhjulsdrift.

Vad ska jag kolla upp?
Kolla upp ditt objekt noga, antal ägare, allmänt skick, provkör och känn om bilen känns sladdrig och sliten, gå igenom alla elektroniska funktioner, kyler luftkonditioneringen som den ska? Var noga. Om det är en ny bil så kolla om den varit registrerad. När bilen registreras första gången börjar nämligen garantitiden att ticka och bryts inte om man ställer av den igen. Ta tid på dig och kolla många säljställen. Utbudet är rätt så stort.

Torbjörn Lundgren
Redaktör
TobbeTi@outlook.com