Köp första exemplaret av McLaren P1 – en del av treenigheten

Har allt som allt körts 5 899 kilometer

Nu har man möjlighet att köpa det första exemplaret av supersportbilen McLaren P1 som någonsin tillverkades, med en hybriddrivlina på 903 hästkrafter. Bland annat ingår ett personligt brev från personen som designade bilen.

McLaren P1 anses vara en del av vad som kallas för supersportbilarnas heliga treenighet, de andra är Ferrari LaFerrari och Porsche 918. De testades bland annat av dåvarande Top Gear och nuvarande The Grand Tour-gänget, och nu är det första exemplet av McLaren P1 till salu och det är ett ganska speciellt fordon. 

Bilen säljs via Silverstone Auctions, och det visar sig att bilen har körts 5 899 kilometer, och har enbart haft två olika ägare, dessutom från samma familj. För tre år sedan fick den även ett nytt batteri medan senaste servicen genomfördes förra året. 

LÄS MER: Nya McLaren Artura – sportbilen utan backväxel

Eftersom det är det första exemplaret som någonsin tillverkades har den massor av historiska dokument, inklusive ett personligt brev från bilens designer, Frank Stephenson. Utöver den vackra formen på karossen har bilen en läcker vulkangul färg, men det är drivlinan som verkligen är något extra. 

När den lanserades på marknaden 2013, så associerade nog de flesta hybrider med sparsamma och bland de tråkigaste bilarna som fanns. Men bilen hade 903 hästkrafter, och ett vridmoment på 900 Nm som levererades via en V8-motor med dubbelturbo samt en elmotor. 0-100 km/h går på 2,8 sekunder och har en toppfart på 347 km/h, så den hybriden var definitivt spännande. 

Vill man ha denna fantastiska bil får man vara beredd att punga ut mellan 885 000 och 985 000 pund, motsvarande 10,4 och 11,5 miljoner kronor. Men med det sagt, så blir man ägare till en del av fordonshistorien. 

LÄS ÄVEN: GMA T.50 är vår tids McLaren F1

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com