Klassikern är tillbaka: Renault 5 är här

En hyllning till det förflutna

Som vi tidigare har skrivit om hade Renault planer på att återupplivar några sina klassiska modeller. Nu visar den franska biltillverkaren upp en hyllning till sitt förflutna: Renault 5 Prototyp.

Bytbil har tidigare skrivit om att Renault kanske skulle återuppliva några av sina klassiska modeller såsom Renault 3 och Renault 5, men som elbilar, i ett försök att öka in försäljning.

Nu har den franska biltillverkaren visat upp just Renault 5 Prototyp, en hyllning till sitt ursprung och tar en av sina mest sålda bilar in i framtiden genom att elektrifiera den. 

Enligt den franska tillverkaren är Renault 5 en liten och söt storstadsbil som behåller sin busiga sida och sin gula färg. Designteamet inspirerades starkt av den gamla versionen av bilen, för att skapa den nya modellen, som har starka egenskaper från ursprungsdesignen.

LÄS MER: Renault visar upp konceptet Mégane eVision

– Renault 5 Prototype design är baserad på R5, kultmodellen för vårt arv. Denna prototyp förkroppsligar helt enkelt moderniteten, ett fordon som är relevant för dess tid: urbana, elektriska, attraktiva, Gilles Vidal, Renault Design Director, i ett uttalande.

Foto: Renault

Foto: Renault

Enligt Renault har en modern design och ytor med futuristiska detaljer. Stylingen har hämtats från den ursprungliga designen, som på ett modernt sätt döljer olika funktioner. Motorhuvens luftintag döljer ladd-luckan, bakljusen inkluderar luftklaffar och dimljusen i stötfångaren är varselljus. En flirt med originalet syns på sidogallret, hjulen och den bakre logotypen. På backspeglarna finns en fransk flagga för att påminna om sitt ursprung. 

Några detaljer om modellen har inte avslöjats, men vi kan nog alla utgår ifrån att Renault kommer lansera modellen någon gång fram tills 2025. Fram tills dess ska den franska biltillverkaren lansera 14 huvudmodeller, 7 renodlade elbilar, och 7 bilar i C/D-segmentet, i en ny strategisk plan för framtiden.

 

LÄS ÄVEN: Renault öppnar upp för försäljning av utsläppsrätter

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com