Fiatgruppen startar renoveringsverksamhet

Klassiska vrak får nytt liv hos fabriken.

Fiatkonglomeratets klassiska konstverk har varit vackra men stundtals fragila. Nu får de välförtjänt kärlek i ny operation.

Lamborghini gör det, och Jaguar, och Mazda. Vadå? Renoverar bilar till nyskick, förstås. Fabrikerna har byggt upp hela avdelningar som tar in gamla vrak och bygger upp dem till gnistrande prefektion. Förmodligen är det lukrativt, för var och varannan biltillverkare med självaktning gör det.

Nu kastar sig Fiatkoncernen in i leken. Genom ett program kallat ”Reloaded by creators” ska man köpa upp, restaurera och sälja vidare klassiska modeller och därigenom både tjäna en hacka och sprida en dos stjärnglans över sina varumärken. Pengarna man tjänar ska dessutom återinvesteras i verksamheten och användas till att köpa och renovera ytterligare bilar, så tveka inte. Hala fram lädret och slanta upp för att få njuta av någon av följande nya gamla bilar:

1. Alfa Romeo Spider 1991
Först lanserad 1966 blev Spider en av bilvärldens långliggare. Inte förrän efter tre ansiktslyftningar rullade den sista bilen av bandet i maj 1993. Exemplaret som undergått renoveringsprogrammets svetsar är från 1991 och har tidigare använts av fabriken för diverse tekniska tester och har aldrig varit såld till kund.

Fiat Chrysler Automobiles

Fast lika snygg som Duetto 1966 var den inte.

2. Lancia Fulvia Coupé Montecarlo 1973
På 1960-talet var det här det bästa vapnet man kunde hota Porsche 911 med, åtminstone om man körde rally. Det här exemplaret, som såldes i Neapel på båren 1973, tillhörde den begränsade Montecarlo-serien som firade Sandro Munaris framgångar på de monegaskiska bergsvägarna.

Fiat Chrysler Automobiles

Ersattes i rallyskogen av monstret Stratos.

3. Spidereuropa Pininfarina 1981
Spidereuropa var egentligen en Fiat 124 Spider, en direkt konkurrent till Alfa Romeo Spider och delade också lanseringsår med milanesaren: 1966. Men från och med 1980-talets början monterades modellen ihop av Pininfarina och fick därmed också byta namn. Reloaded-programmets bil är en av de första som Pininfarina skruvade ihop och har sedan dess levt ett lugnt liv med blott 1.000 mil på mätaren. Renoveringen torde alltså ha varit tämligen trivial.

Fiat Chrysler Automobiles

Plaststötfångarna stör linjespelet något.

4. Alfa Romeo SZ 1989
Åttiotalet var ett tufft årtioende för Alfa Romeo. Staten tog sin varma hand ifrån dem och i stället klev bönräknarna från Fiat in på kontoren och stirrade stint på vad som stod i röda siffror på sista raden. Det sket förstås Alfa Romeo i och svarade med att bygga SZ som var en skvatt galen sportbil med en sexögd surmin som bara en blind mor kan älska. Och undertecknad, förstås. En SZ är precis vad som saknas i mitt liv.

Fiat Chrysler Automobiles

Kallades passande för ”Il Mostro”.

5. Lancia Appia Coupé 1959
Reloaded-operationen rundar av med en skräddarsydd klänning från 1950-talet. Lancias tekniskt raffinerade Appiachassi kunde köpas utan kaross och sedan kläs i någonting bekvämare. Så gjorde i alla fall Pininfarina, som byggde en stubbig coupémodell på Appiaplattan mellan 1957 och 1963. Formgivningen var avgjorde mer modern än sedanmodellens och med den klev Lancia in i 1960-talet flera år i förväg.

Fiat Chrysler Automobiles

Taket ser nästan avtagbart ut.

Ingenstans nämner pressmaterialet några priser, men arbetstimmarna räknas sannolikt i tusental och slutsummorna i miljoner. Det må väl vara hänt, eftersom man för pengarna får ett stycke historia levererat i skick som nytt. Nu vill vi se vad Reloaded-programmet kommer att spotta ur sig härnäst – vågar vi hoppas på en Alfa Romeo Alfasud, en Fiat Ritmo och en Saab-Lancia 600?

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com