Dallara Stradale är en gatbil för bana

Hög effekt och massivt marktryck.

Den italienska racerbilstillverkaren ger sig in i gatbilsbranschen. Dallara Stradale lär vara väldigt snabb.

Vindrutor är för fåntrattar. Riktiga bilar bryr sig inte om hur många flugor föraren får tugga i sig för att få njuta det höga nöjet att köra. Därför har vi också en rad tillverkare som bygger bilar utan onödigt vindfång, som Caterham, Westfield, Ariel och KTM, och säljer dem till män och kvinnor med hår på bröstet.

Nu får vi lära oss ett namn till: Dallara. Eller, du känner förstås redan till Dallara, den italienska chassitillverkaren som givit oss rader av racerbilar i alla dess former. Men nu kommer de för första gången med en egen gatgodkänd modell. Den heter Dallara Stradale och vi kunde avslöja hur den skulle se ut redan i september.

EUIPO/Bytbils illustratör

Fast vår illustratör färglade lite vindögt som vanligt.

Eftersom det är Dallara vi talar om handlar det om en kolfiberlåda med påtagligt track day-tycke. Tomvikten är 860 kg och bakom ryggen har man en 2,3-litersmotor från Ford på sisådär 400 hästkrafter. Lådan är en sexväxlad, helt vanlig spaksak. Lika vanligt är inte marktrycket, för med bakvinge ska aerodynamiken generera nästan lika mycket kraft mot underlaget som bilens vikt.

Dallara säger att man ska bygga 600 bilar under de kommande fem åren och de kommer att säljas för ungefär 1,5 miljoner kronor styck. Japp, väldigt mycket dyrare än konkurrenterna. Kanske läge att gå tillbaka till att drömma om ett kit från Caterham trots allt.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com