Chevrolet Corvette ZR1 får 765 hästkrafter

Ska Porsche vara oroliga nu?

ZR1 är toppen av Corvettes näringskedja och den senaste versionen vräker ur sig galet mycket pulver.

Den tredje generationen av Chevrolet Corvette var inte särskilt gammal när vi fick se den första varianten kallad ZR-1. Då handlade det om ett utrustningspaket till smallblockmotorn som innefattade en fyrväxlad manuell låda, tuffare fjädringskomponenter och en aluminiumkylare. För att stryka under fortkörarambitionerna kunde kunderna inte beställa sin ZR-1 med luftkonditionering, fönsterhissar eller radio.

Så köparna uteblev. Blott 53 ZR-1 byggdes under åren 1970–1972 och eftersom man lika gärna kunde köpa en ZR-2, som var samma bil fast med en snörvlande bigblockmotor, strömmade kunderna åt det hållet i stället.

General Motors

Den sålde tre gånger så bra.

Men några fler ZR-2 fick vi aldrig, i stället var det småblocksmodellen ZR-1, med eller utan bindestreck, som skulle grävas upp med jämna mellanrum, först 1990 med en makalös motor från Lotus och sedan åter 2009 med en kompressormatad maskin under huven. Nu är det dags igen och dagens ZR1, eller egentligen 2019 års modell, har i grunden samma kompressorladdade motor som i förra generationens ZR1, och för den delen i den nästan lika vilda Z06 i den nuvarande generationen.

Men i C7 ZR-1, alltså dagens modell, heter motorn LT5 precis som i 1990 års bil och den lämnar – håll i kurvhandtaget nu – 765 hästkrafter. Framför allt har man lyckats med det genom att skruva fast en jättestor kompressor ovanpå motorn, och sedan låta den ihoptryckta luften kylas med hjälp av en enorm laddluftkylare. Dubbla insprutningssystem ser till att skicka in tillräckligt med soppa i förbränningsrummen och kraften skickas genom en sjuväxlad manuell låda eller en åttaväxlad automat.

Luftintag i fronten ska kyla motor och drivlina och ordentliga vingar ska hålla bilen mot backen när det går undan. Det går faktiskt att välja storlek på bakvinge: stor, eller ännu större. Den senare kommer i paket med större frontsplitter, vassare fjädringskomponenter och däck som är anpassade för banåka.

Och därmed kanske Porsche höjer ett ögonbryn och funderar på om de behöver vara oroliga för att amerikanerna ska ge deras nya 911 GT2 RS smäll på fingrarna. Nä, det kan väl ändå inte vara möjligt. Eller?

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com