Cadillac XT4 kan komma hit

Liten suv borde passa Europa.

Små suvar är hetaste hett just nu. Kanske är det just därför Cadillac kan tänka sig att exportera till Europa.

Cadillac. En gång i tiden såg man enorma coupékarosser framför sig, ibland med fenor stora som flygplansvingar på bakskärmarna. Eldorado. Biarritz. V8 och vinyltak. Cadillac drack kopiöst och bad aldrig om ursäkt för det.

Men det kanske de skulle ha gjort. Med oljekriser och miljömedvetenhet rämnade märkets position i ekosystemet och nya, invasiva arter från Japan och Europa tog över Cadillacs roll som den övre avslutningen på näringskedjan.

Det sägs att den bäst anpassade överlever och nog såg det ut ett tag som om Cadillac skulle gå under. Men arten anpassade sig så småningom och det ser vi resultatet av nu. Cadillac XT4 är nämligen en liten framhjulsdriven suv, en sån där som är så rasande populär för närvarande

Cadillac

En suv? Vad är det?

Okej, fullt så liten är den kanske inte, inte som en Kia Stonic eller så. Men med 460 centimeter i strumplästen är den faktiskt kortare än Audi Q5, BMW X3 och Volvo XC60. Tekniskt sett baseras den på GM:s E2XX-plattform, samma stomme som också bildar bas för Opel Insignia.

Under huven finns en tvåliters turbofyra som producerar 237 hästkrafter och den driver på framhjulen genom en nioväxlad automatlåda. Det går förstås också att beställa den med fyrhjulsdrift, så att den faktiskt gör skäl för suvambitionerna.


Läs mer: Cadillac CT6 V-Sport får äntligen V8


Det må vara hur som helst med det, för det som gör Cadillac XT4 intressant är att den faktiskt skulle kunna komma till Europa. Här för Cadillac en tynande tillvaro, men med Opel sålt till fransmännen saknar GM någon fast representation och om man får tro brittiska Autocar är det är ett hål som XT4 skulle kunna fylla.

I USA kommer XT4 att kosta motsvarande 300.000 kronor när den börjar säljas i höst, vilket borde innebära att den kan säljas för ett konkurrenskraftigt pris även när europeiska skatter och avgifter är betalda. Kanske borde vissa tyskar oroa sig för det nya hotet från väster.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com