Andelen laddbara bilar i Sverige ökade under oktober

Volvo fortsätter i nyregistreringstoppen

Antalet nyregistrerade bilar i Sverige under oktober månad minskade visar ny statik. Av de fem flest nyregistrerade modellerna stod Volvo för tre av dem. Dessutom ökar markant andelen laddbara bilar. De svarade för en dryg tredjedel av registreringarna – vilket är ett nytt rekord.

Antalet nyregistreringar minskade med fem procent i oktober, jämfört med samma period förra året, visar nya siffror från Bil Sweden. Dock är det en återhämtning av marknaden från andra kvartalet, då registreringarna minskade med 37 procent. Nyregistreringslistan toppas av Volvo S/V60 med 1880 fordon. Därmed behåller de förstaplatsen från föregående månad.

– Trots att registreringarna minskade så visar detta på en fortsatt återhämtning i förhållande till det mycket svaga andra kvartalet, då registreringarna minskade med 37 procent jämfört med samma period förra året, säger Mattias Bergman, VD på Bil Sweden, i ett pressmeddelande.  

Tvåa på listan är Volkswagen Golf, som klättrar upp från en åttonde plats med 1544 nyregistreringar. Volvo XC60 är kvar på tredjeplatsen med 1487 bilar, följt av Volkswagen Passat som klättrar nio placeringar, 1089. Volvo XC40 avslutar topp fem med 966 fordon. Resterande modeller kan ni se här. 

LÄS MER: Ford klarar inte av sina utsläppsmål – får hjälp av Volvo

I år har 66 730 laddbara bilar (renodlade elbilar och laddhybrider) registrerats. Det är ökning med 113 procent, eller 35 410 fordon. Det innebär att av alla bilar som är i trafik, är numera tre procent laddbara, varav en procent elbilar, och två laddhybrider. Andelen laddbara bilar svarade för 36 procent av personbilsregistreringen i oktober. 

– Det är åter rekord för en enskild månad, och en väsentligt högre andel än i oktober förra året då laddbara bilar uppgick till 11,8 procent. Jämfört med ifjol har antalet laddbara bilar hittills i år ökat med 113 procent, där laddhybriderna står för den största uppgången med 162 procent samtidigt som elbilarna ökat med 44 procent,  säger Mattias Bergman.

Av de renodlade elbilarna så hade Polestar 2 flest nyregistreringar med 274, följt av Kia Niro (235) och Volkswagen ID.3 (212). 

LÄS ÄVEN: Missräkning för Polestars och Volvos räckvidd

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com