Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Volkswagen Caravelle bilar

Se övriga modeller


Volkswagen är idag erkänd som en av de största biltillverkarna i världen. De har en årlig  bilproduktion på nära 10 miljoner bilar, och ligger alltid i tätt lopp med Toyota, som varit den största biltillverkaren sedan 2012.

Volkswagen är ett globalt och populärt varumärke som är känt för sitt breda sortiment av högkvalitativa bilar. De har också tillverkat ett stort antal prisbelönta bilar, som till exempel Volkswagen Golf, Volkswagen Polo och Volkswagen Passat. Deras ikoniska folkvagn, Typ 1, eller ”Bubblan”, är dessutom erkänd som en av de mest inflytelserika bilarna i historien.

Volkswagen – en bil för folket

Volkswagen grundades 1936 av den nazistiska arbetsorganisationen Tyska Arbetsfronten (Deutsche Arbeitsfront, DAF). Tyskland ville konkurrera med USA som bilnation, och strategin för att uppnå detta var att tillverka den bästa möjliga bilen till det lägsta möjliga priset – en bilmodell som alla skulle ha råd med.

Den första modellen, Volkswagen Typ 1, presenterades 1938 och var designad av billegenden Ferdinand Porsche. Bilen hade bland annat separatfjädring genom torsionsstavar, en luftkyld motor placerad på baksidan och den ikoniska strömlinjeformade karossen som gav den smeknamnet ”bubblan” eller ”skalbaggen” i svensk folkmun.

Volkswagen – en symbol för Västtysklands återhämtning

Efter andra världskrigets slut var Volkswagen nära att läggas ned. Men företaget räddades i sista stund av den brittiska armégeneralen Ivan Hirst. Han gjorde detta dels genom att övertyga den brittiska armén att beställa 20 000 bilar från fabriken, och dels genom att återställa produktionen genom gott ledarskap och briljant ingenjörsteknik.

Vid 1948 hade Volkswagen blivit en symbol för Västtysklands ekonomiska och industriella återhämtning. Produktionen var igång för fullt, och snart började man sälja bilar över hela världen. Under början av 60-talet ökades Volkswagens utbud med ett flertal modeller, bland annat med minibussen Typ 2, den lilla familjebilen Typ 3 och 4-dörrarsbilen Typ 4.

Scrolla till toppen av sidan

Modeller av Volkswagen (22212)

Hitta en Volkswagen Caravelle till salu i din stad

Till Bytbil.com