Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Saab bilar i Hisings Kärra

Vanligaste modellerna:

Saab är ett svenskt bilmärke som har varit ett självklart val för många svenska kunder under många år. Saab har haft många framgångar och är bland annat kända för att ha tillverkat de första personbilarna med turbomotor.

Modellen Saab 9-3 som kom i början av 2000-talet är en klassisk modell som fanns i många utföranden i flera generationer. Den var en vidareutveckling av Saab 900 och blev även föregångaren till Saab 9-5.

Namnet Saab är en förkortning av Svenska Aeroplan AB. Saab tillverkade nämligen flygplan från början, vilket säger en del om den avancerade teknologi som även ligger bakom tillverkningen av bilarna. I Sverige är Saab ett mycket bekant namn som många förknippar starkt med den svenska bilmarknaden.

Saab och aerodynamiken

I mitten på 1930-talet grundades Saab i Trollhättan. Då tillverkade de endast flygplan, och det dröjde tio år innan de presenterade sin första personbil. Modellen Saab 92 lanserades sedan 1949 och var startskottet på en stor framtida bilproduktion.

Eftersom ingenjörerna i företaget var före detta flygplanskonstruktörer, utnyttjade de sin kunskap om aerodynamik när de producerade Saabs bilar. Den första Saaben hade dessutom framhjulsdrift, vilket var ovanligt på den tiden. Nästa modell, som kallades Saab 93, lanserades även i en kombimodell.

Saab blev senare en del av Scania, och det var med inspiration av Scanias logotyp som Saabs emblem med gripen kom till. Saab och Scania delades sedan upp under 1990-talet, men Saab behöll trots allt det klassiska emblemet.

Saab öppnar museum

På 1980-talet blev Saabs ekonomi svagare. Trots några större framgångar, bland annat på amerikanska marknaden, ledde detta till att tillverkningen till slut upphörde.

Även om Saabs bilar inte tillverkas idag är de fortfarande populära och säljer bra på begagnatmarknaden. Det finns även ett museum där Saabs personbilar har ställts ut. Museet ligger i Trollhättan där företaget startade, och bilarna är körbara och lånas ut för provkörningar.

Inga fordon matchade sökningen!

Kanske valde du en ovanlig kombination av filter, eller så är din önskebil väldigt populär! Du kanske kan bredda sökningen något?

Scrolla till toppen av sidan

Motornyheter

Modeller av Saab (1706)

Hitta en Saab till salu i din stad

Till Bytbil.com