Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Kia bilar i Jönköping

Vanligaste modellerna:

Kia är ett varumärke som associeras med hög kvalitet, stor pålitlighet och exceptionell design. Kia har genom åren fullkomligen överösts av priser och utmärkelser, vilket är häftigt med tanke på att de ändå är ganska små.

Kias priser och utmärkelser gäller främst deras design, miljöhantering, hållbarhet, bilkvalitet och kundnöjdhet. Deras bilar är till exempel vanliga vinnare av The Red Dot Design Award, vilket getts till bland annat Kia Sportage, Kia Optima,  och Kia Soul.

Under 2016 blev Kia dessutom rankad på förstaplats i J.D. Power and Associates kvalitets- och pålitlighetsstudie. Det är första gången sedan 1989 som förstaplatsen går till en icke lyxbilstillverkare, och talar verkligen för bilmärkets kvalitet.

Kia – näst störst i Sydkorea

Kia är Sydkoreas näst största biltillverkare. De växte fram 1944 ur Kyungsung Precision Industry, ett företag som tillverkar stålrör och cykeldelar. Till en början så sysslade Kia främst med att bygga små motorcyklar, lastbilar och personbilar på licens från bland annat Honda och Mazda. Senare tillverkade de varianter av populära bilar som Mazda Brisa (1974), Fiat 132 och Peugeot 604 (1979) för försäljning på den asiatiska marknaden.

Kias första egentillverkade bil, Kia Sephia, lanserades 1992, och strax efter utökades sortimentet med suven Kia Sportage och minibussen Kia Carnival.

Kias konkurs och inträde i Hyundai Motor Group

Kia drabbades hårt av Asienkrisen 1997, och de var då nära att gå under. Efter att Kia hade gått i konkurs blev stora delar av företaget uppköpt av Hyundai 1998. Sedan dess ingår Kia i Hyundai Motor Group.

Efter förvärvet av Hyundai kunde Kia snart starta upp produktionen igen. Kia lanserade fler bilmodeller, både lokalt och på den internationella marknaden. Vid 2003 hade de nått en årlig export på över 500 000 fordon. De öppnade upp fler produktionsfabriker i bland annat Slovakien, Kina och USA. Företaget belönades snart med allt fler utmärkelser, bland annat för deras kvalitet och service.

År 2007 fick Kias bilar fick också ett nytt, unikt ansikte. Bildesignern Peter Schreyer designade Kias unika grill, kallad ”tigernosen”. Den skulle göra alla Kias bilmodeller direkt igenkännbara. Designen blev snabbt väldigt populär, och alla Kias bilmodeller bär på tigernosen sedan dess.

Scrolla till toppen av sidan

Motornyheter

Modeller av Kia (12098)

Hitta en Kia till salu i din stad

Till Bytbil.com