Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen funderar på att börsintroducera Porsche

Rykten har tidigare florerat

Större
Stäng
  • Volkswagengruppen kommenterar för första gången uppgifterna om att koncernen funderar på att börsintroducera Porsche. Foto: Porsche
    Volkswagengruppen kommenterar för första gången uppgifterna om att koncernen funderar på att börsintroducera Porsche. Foto: Porsche
  • Volkswagengruppen kommenterar för första gången uppgifterna om att koncernen funderar på att börsintroducera Porsche. Foto: Porsche

Efter ett par veckor av rykten kommenterar Volkswagengruppen för första gången uppgifterna om att koncernen funderar på att börsintroducera Porsche.

För cirka ett år sedan kom det uppgifter om att Volkswagengruppen funderade på att knoppa av och börsnotera Porsche. Det skulle vara ett sätt att få in extra ekonomisk kapital. Men det blev ingenting av det. För några veckor sedan började samma rykten återigen florera.

Enligt Buisness Insider kan Porsche vara värt lika mycket som själva Volkswagenmärket, trots att den förstnämnda enbart säljer cirka tre procent av koncernens bilar. Porsche kan med andra ord vara värt så mycket som 110 miljarder dollar, en biljon svenska kronor.

Uttalar sig i frågan

Nu har Volkswagen uttalat sig i frågan och i ett pressmeddelande berättar de att de tänker göra en bedömning av en möjlig börsintroduktion. Koncernens styrelse menar att en börsintroduktion för den tyska biltillverkaren skulle vara ett viktigt steg för Volkswagens omställning till en ledande mjukvarubaserad och utsläppsfri mobilitetsgrupp. Om börsintroduktionen ska genomföras, beror på olika parametrar och allmänna marknadsförutsättningar.

– Fordonsindustrin förändras i grunden. Volkswagen är fast beslutet att spela en ledande roll i en värld av utsläppsfri och självkörande mobilitet. Vi har satt rätt kurs med vår strategi NEW AUTO och tack vare våra solida kassaflöden kommer vi att investera med tydligt fokus på nya vinstpooler som batteri- och laddningsdrift, autonom körning och vår egen mobilitetsplattform under de kommande åren. sa Herbert Diess, Koncernchef, Volkswagen AG och fortsätter:

– En börsintroduktion av Porsche AG skulle ge oss ytterligare flexibilitet för att påskynda denna omställning. Porsche AG skulle få större entreprenörsfrihet och samtidigt fortsätta att dra fördel av synergieffekter från koncernen.

Om en börsintroduktion skulle initieras, skulle Volkswagen äga en majoritetsandel i Porsche.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com