Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW: Så lång räckvidd behöver elbilar

De nya batterierna ska ge 30 procent längre räckvidd

Större
Stäng
  • De nya batterierna kommer öka räckvidden rejält. Foto: BMW
    De nya batterierna kommer öka räckvidden rejält. Foto: BMW
  • De nya batterierna kommer öka räckvidden rejält. Foto: BMW

Om tre år kommer en ny generations batterier till BMW:s elbilar. Men samtidigt jagar den tyska biltillverkaren inte räckvidd på samma sätt som många andra tillverkare gör.

2025 kommer BMW lanseras en ny plattform och inleder samtidigt sin tredje fas av sin elektrifiering. Första modellen som baseras på Neue Klasse kommer vara BMW 3-serien.

Den nya plattformen kommer ha cylinderformade celler i stället för platta, prismatiska cellerna som de använder idag. Anledningen är att fordonen ska få betydligt längre räckvidd, rapporterar Autocar.

Dock har BMW inga planer på att sälja elbilar som kommer ha en räckvidd på över 100 mil på en enda laddning.

– Generation 6-battterier kommer ge oss 30 procent längre räckvidd än de i gen 5, men kommer samtidigt inte överskrida en räckvidd på 1 000 kilometer, även om vi kan. Vi tror inte att en sådan lång räckvidd är nödvändig, säger Thomas Albrecht, chef för Efficient Dynamics på BMW.

Upp till 30 procent snabbare laddning 

Uttalandet går i takt med ett tidigare uppgifter om att den tyska biltillverkaren inte kommer jaga en räckvidd på över 100 mil, snarare 60.

Med de nya batterierna betyder också att laddningstiden kommer förbättras med upp till 30 procent, vilket betyder att de kan stödja supersnabb laddning på upp till 270 kW, liknande som Porsche Taycan stödjer. Batterierna kommer också väga cirka 10 till 20 procent mindre jämfört med de nuvarande, vilket ger en vikt på cirka 300 kilo. Den nya formen på batterierna kommer även bidra till att själva batteripacket kommer vara smalare, plus att tillverkningskostnaderna lär minska med 50 procent.

För att tillverka de nya batterierna kommer BMW etablera sex nya batterifabriker i Kanada, Kina, Mexiko, USA och Europa.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com